Архив: Булфото

Русия няма да се откаже от „Южен поток". Това каза пред Нова телевизия депутатът от РБ Мартин Димитров, заместник-председател на енергийната парламентарна комисия, в реакция на новината, че Москва спира проекта за газопровод заради България. Вчера Путин дори посъветва София да поиска компенсации от Европейския съюз в размер на 400 милиона евро годишно.

Според Димитров това е тактически ход от страна на Владимир Путин и на Русия. „В никакъв случай те не са се отказали от "Южен поток”. Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е „Син поток”, който минава през Турция и той не може да бъде запълнен”, обясни Димитров.

Още по темата
Според него този тактически ход, който има за цел да увеличи натиска върху България и върху Европейската комисия за това да има „Южен поток”, той да бъде построен и българското правителство да отстъпи.
 
„Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи „Южен поток”. Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически  ефективно за България”, категоричен беше Димитров.

Тази тактика ние сме я виждали и преди при други ситуации. Ако някой иска да смени трасето по такъв начин, означава всички процедури да започнат от нулата, а това означава поне една година време да мине само в първоначална администрация, каза още той.

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров загубите от 400 млн. евро е доста занижена сума и ако се изчисли евентуалният транзит от 63 млрд. през България по сегашната транзитна такса, която Русия плаща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно.

По думите му тези 63 млрд. кубически метра газ ще минат през Турция. Ние ставаме територия, която няма да транзитира за други, но няма да транзитира и това, което транзитираше досега, допълни той.
 
Загубите от спирането за проекта за България са очевидни – те са не само финансови, но и геостратегически, както и чисто политически, обяви Овчаров.

„Ако 30% от транзита на руски природен газ преминава през България, дали Русия няма да е зависима от нашата страна?”, запита бившият енергиен министър.

Според политолога Огнян Минчев "Южен поток” не е проблем между Русия и България и изказването на Путин не е изпратено на правилния адрес.

„Ако Путин се отказва от строителството на „Южен поток”, това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС”, изтъкна Минчев, като допълни, че за Европа спирането на „Южен поток” е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.
 
Според него думите на Путин, че България ще изгуби пари от спирането на проекта, е твърдение, направено на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase