Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов отрязва исканията на министерства за повече пари на днешното извънредно заседание, на което беше обсъден и одобрен държавният бюджет за 2015 г.

От стенограмата на заседанието става ясно, че министрите от силовите министерства МВР и МО не подкрепят бюджета. Както Dnes.bg писа, военното министерство прогнозира съкращения на 4 хил. души.

Още по темата
Вътрешният министър Веселин Вучков пък заявява, че този бюджет вещае финансова криза в МВР. Намаленият бюджет на МВР е с 8,31%, тоест минус 93 496 000 лева.

Мисля, че финансовото министерство трябва да разясни по-подробно и пред мен, но и на пожарникарите и на полицаите защо МВР понася най-голямата щета, заявява той и допълва, че не си представя как приходите на МВР ще се увеличат с 35 млн. лв., колкото е заложено. Вучков изтъква и увеличения миграционен натиск.

Премиерът Бойко Борисов обаче заявява, че „разликата от падането и връщането ни тук на власт е 9 милиарда загуба за държавата“.

Така че Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо. Това е, за съжаление, горчивата истина, отсича той.

Борисов е категоричен, че „министърът на финансите няма откъде да изкара парите“ и напомня за изискването на Брюксел за до 3% дефицит.

Тук трябва да се разберем от здравето ли ще вземем за отбраната, от образованието за МВР или от културата за транспорта. Тук трябва да се разберем. Това са парите, днес трябва да излезем с решение, продължава той.

Регионалият министър Лиляна Павлова също не е сред доволните, но допуска, че това е максималният вариант на бюджета. Павлова казва, че парите за МРРБ са леко увеличени заради сливането на двете министерства – на регионалното развитие и на инвестиционно проектиране.

Просветният министър Тодор Танев се включва с коментара, че „който пести от учителите, после посяга на децата, което е дъното“.

„По принцип образованието е бомба с мултипликационен ефект, като имаме предвид 900 хиляди ученици, милион и половина родители, 250 хиляди студенти, БАН, 28 регионални инспекторати, и то пръснати по цялата територия на страната“, коментира Танев и допълва, че на ведомството няма да стигнат поне 19 млн. лв.

2015-а за образованието е нещо като Илф и Петров – ням филм вече няма, говорещ още няма, обобщава той.

Министърът заявява още, че заплатите на учителите за 2015-а този път няма да може изобщо да бъдат коригирани, и допълва, че разчита на подкрепа.

Здравният министър Петър Москов пък заявява, че предложеният от финансовия министър бюджет за Министерството на здравеопазването е всъщност 60% от търсения от МЗ.

От липса на пари се оплаква и министърът на културата Вежди Рашидов.

Винаги бюджетът на културата, не знам защо, винаги е най-ниският в България от всички европейски страни и всички балкански страни – 0,4% от брутния вътрешен продукт, изтъква той.

Премиерът Бойко Борисов обаче отново се намесва с репликата, че е колегиално да се каже „Искам да се вземат парите от Министерството на туризма или от Министерството на еди кое си“.

"Значи, не ни считайте за пред стенограмата да се чуе колко сте добри в защитата си на своите министерства. Аз не съм сложил Орешарски година и половина, за да загуби държавата девет милиарда. При нас беше 0,48 дефицитът, коментира той и допълва: „Задачата е не да градим сега нещо, а да спрем летежа по линия на държавата надолу“. Едва 2016-2017 г. трябва да мислим за градеж, смята той.

Борисов коментира, че ако се съберат всички искания, дефицитът ще надскочи 4,5 процента.

"То е хубаво да го говорите, но ние сме едно цяло. Това е границата. Догодина трябва да слезем на 2,5. Народът и ние ще платим „експеримента Орешарски” и ще го понесем, усещайки го физически върху нас, целия народ. Тези пари не идват от въздуха, които са похарчени, с розовите им надежди, които рисуваха. И аз съм принуден сега да се карам с вас заради тези похарчени пари, погубени пари е точната дума“, ядосва се той.

В крайна сметка министрите приемат предложения от финансовия министър бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase