Снимка: БТА

Успехът на Реформаторския блок минава през неговото единство, а до него може да се стигне по три начина. Това обяви пред делегатите на 13 Национално събрание на ДСБ лидерът на партията Радан Кънев, съобщи БТА.

Той беше категоричен, че единството на Блока трябва да стане преди местните избори догодина.  „Първият път към единството е ускорено създаване на единна  политическа партия”, каза Радан Кънев. Той обаче призна, че има усещане, че ДСБ не са готови за този вариант, както и част от колегите в Блока.

Още по темата
Втората възможност е създаване на стегната политическа федерация с общ Национален и Изпълнителен съвет и политическо лидерство, каза Кънев. Третата опция според него е нова политическа партия, обединяваща около себе си старите формации, като в  същото време се запази тяхната самостоятелност, но имат обща политика, водещи лица и послания.

Пред делегатите на Националното събрание Радан Кънев нарече РБ успешен проект, защото е събрал хора с различно светоусещане. Той обаче призна, че Блокът е и голямо разочарование.

Разочарованието идвало от факта, че доверието между партиите в Блока не е нараснало. Скандалите идваха един след друг,  лидерите често говорехме на различни езици и дори представяхме пред обществото различни политически цели, помежду ни днес има отчуждение, призна пред форума Радан Кънев.

Според него обаче по-опасно било, че в „ този си нестроен вид, РБ не може да отговори на очакванията на българските граждани”. Затова според него е нужна  консолидация и силно лидерство.

Кънев призна, че ДСБ са направили големи отстъпки, а той самият е достигнал последната граница на компромиса, за да могат да се осъществяват реформите сектор по сектор, да има успех борбата с мафията, да има перспектива за нови работни места. Той все пак отчете, че компромисът си е струвал.

Лидерът на ДСБ добави, че в изпълнителната власт Реформаторите са получили най-важните и тежки сектори. Според него отказът от промени в тях е лукс, който България повече не може да си  позволи.

Още по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase