Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов обяви, че кабинетът е изправен пред няколко риска, които може да му попречат да бъде успешен. Един от тях е министър-председателят Борисов отново да даде повод за недоверие към него от страна на някоя от партиите. Другият е да приеме ДПС като скрит партньор във властта.

Още по темата
Екслидерът на ДСБ направи коментара си за новото правителство на среща с жители в Монтана.

Първият риск според Костов е кабинетът да приеме, че ДПС е скрит или спящ партньор във властта. Бившият лидер на ДСБ припомни, че в момента в българското общество има голямо недоверие към ДПС. Костов е убеден, че ако хората разпознаят някакво участие на ДПС във властта, то това няма да е добре за кабинета.

Друг риск е да се роди недоверие на някои от партиите, участващи в правителството, към неговия премиер Бойко Борисов. „Ако Борисов даде поводи за недоверие в него, каквито е давал в миналото, това пак няма да е добре за кабинета, коментира Костов, цитиран от БТА.

Бившият премиер предупреди и че сред рисковете пред новата власт е и този дали ще успее да направи нужните реформи. „Секторите, в които има най-голяма нужда от реформи - здравеопазване, образование и съдебна система, са в ръцете на Реформаторите. Защо изявените фигури на ГЕРБ не се наеха да застанат начело на тези министерства“, попита Костов.

Усложнената външна обстановка - двете войни в близост до нашата граница и бежанците също могат да попречат на успешната работа на кабинета, смята бившият лидер на ДСБ. „Риск е и тежкото наследство от предишните  управляващи“, обяви още Костов.

Той коментира, че обстановката пред новото правителство е сложна и то трябва да се справи, за да оправдае направения компромис при сформирането си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase