Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че няма да се търси „спокоен пристан“ за управителя на БНБ Иван Искров.

Борисов опроверга във Facebook информацията от последните дни, че след като подаде оставка, Искров ще представлява държавата в Черноморската банка за търговия и развитие.

Oще по темата
„Винаги сме казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той трябва сам да напусне позицията, а ние – правителството и парламентът, нямаме абсолютно никакви инструменти, за да направим това“, коментира Борисов, който миналата седмица се срещна с Искров в МС.

Именно след този разговор тръгнаха догадки има ли оферта към управителя на БНБ да напусне поста и евентуално каква.

В социалната мрежа днес премиерът персонално уверява червения депутат Георги Кадиев, че „няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство“.

По-рано днес пред bTV Кадиев заяви, че евентуалното назначение на настоящия гуверньор на БНБ за български представител в Черноморската банка би било „сделка на ГЕРБ по законите на мафията” и Искров ще мълчи за всичко, което знае.

Кадиев каза още, че това е чисто чиновнически пост, но не бива да бъде заеман от човек, който се е „дискредитирал с действията си”.

Премиерът обаче е категоричен  - постът няма да бъде зает от Искров, но няма и да остане назначението на кабинета „Орешарски“. (Нина Ставрева – бел. ред.)

„Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие. И ако по това г-н Кадиев съди, че тази процедура я правим в полза на Иван Искров, бих искал категорично да заявя, че това няма нищо общо с истината“, отсича Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов вчера също определи като спекулация твърдението, че Искров ще бъде изпратен в Черноморската банка за развитие като представител на България, и посочи, че гуверньорът трябва да напусне поста по морални причини.

И премиер, и министър напомнят, че според Договора за функционирането на ЕС централната банка е независима.

Според Горанов на срещата при Борисов в МС не са обсъждани каквито и да било казуси, свързани с бъдещето на Иван Искров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

...

преди 9 години

ne komentiram

47

Анонимен

преди 9 години

Буда ке ни оправя отново!

46

кузман шапкарев

преди 9 години

мазна самодоволна ТИКВА!!! национално безотговорен политик, мутра, разбойник, рекетьор, лъжец, демагог, популист, *** на ФАЩ, излъга хората за пореден път че ще оздрави банката, вместо това я фалира и сега ще тегли заем за да облажи енергомафията вместо да стабилизира банковата система! няма да има никакви реформи, а само лапане и назначения! това е БОКО ТИКВАТА и неговата банда !!!!

fallback