Менда Стоянова Снимка: архив, Булфото
fallback

Има идея лихвите по всички видове влогове, с изключение на детските, да бъдат облагани с 10% данък от догодина, съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя уточни, че следващата седмица ГЕРБ ще има среща с партньорите си в управлението и след това ще стане ясно дали ще има изобщо такова предложение, или не.

В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити.

След това кабинетът на Пламен Орешарски въведе поетапно намаляване на данъка. При въвеждането на данъка в началото на 2013-а г. се облагаха единствено лихвите по срочните депозити.

„Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни, или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат“, обясни Стоянова пред БНР.

Очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв. Толкова бяха събрани и в края на 2013-а, а след смяната на властта тогавашните управляващи от БСП и ДПС решиха да въведат поетапна скала за намаляване на налога заради незначителния ефект върху хазната. Затова по сега действащото законодателство налогът върху лихвата по срочните депозити е 8%, а от догодина трябва да стане 6%.

Петър Кънев от БСП коментира, че не вижда защо трябва да се пипа този данък, след като не са чак толкова много парите.

„Най-малкото е да се запазят 8%. За 2% да рискуваш да не си изпълниш предизборната програма, ми се струва нелогично“, настоя социалистът.

От ГЕРБ очакват подкрепата на Патриотичния фронт и Реформаторите. Тя обаче не е съвсем сигурна.
„Тезите, с които по отношение на данъците влязохме в предизборната кампания, беше от нашата страна за запазване на сегашните данъчни нива. Предстои да обсъдим по-детайлно въпроса, да видим къде и какво може да се постигне като консенсусно решение“, разясни Корман Исмаилов от РБ.

От АБВ предпочетоха да не коментират, тъй като засега не са запознати с предложението. Все още няма коментар и от "Атака" и ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Анонимен

преди 9 години

Големи сме мазохисти...пак тях гласувайте.

140

Анонимен

преди 9 години

еми така е...с нашите политици..цедят до дупка и чакат пари от вънка..ама на нааайй...един лев няма да вкарам в икономиката отвънка да се оправят..достатъчно данъци плащам тука! Проблема е че сега и депозитете ще трябва да местя извън БГ.

139

CVETA

преди 9 години

Тия пак започват с изтупването на брашняния чувал.В такава мизерия ни вкараха по времето на Дянков,но като продължават пак така,ще стигнат там,където бяха миналата година/народът по площадите,а те - в оставка/

fallback