Снимка: архив Булфото
fallback

Проблемът на Орхан Исмаилов е неговото турско име. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в ефира на Нова телевизия. Кънев заяви, че зам.-министърът по отбраната на Реформаторския блок има перфектна визитка за тази позиция.

По думите му Исмаилов е сериозен професионалист, с образование и опит в сферата на сигурността. „Той си е напълно на мястото, той е безпартиен, никога не е членувал в никоя партия“, защити го още той и бе категоричен, че името и вярата на Исмаилов не трябва да имат значение.

По думите на лидера на ДСБ Реформаторският блок е дал гаранция за това, че изолират ДПС от властта, но това не означавало, че българските турци ще бъдат изолирани от властта. „Напротив – искаме да са част от властта без посредници“, допълни още той.

"Ултиматумът на ПФ е притеснителен", коментира Кънев и заяви, че е водил разговори с представители на Патриотичния фронт във връзка с кандидатурата на Исмаилов. „Очевидно е, че ще се наложи да имам още такива разговори“, заяви Кънев. По думите на лидера на ДСБ единственият аргумент, който е чул от страна на Патриотичния фронт, е, че Исмалиов има постове във Facebook на турски език. „Ако ми видят профила във Facebook, ще видят, че половината ми постинги са на английски език, когато засягат хора, които са извън България“, заяви Кънев и допълни, че не бива да има нищо лошо в общуването на чужд език.

Радан Кънев беше категоричен, че ще защити Орхан Исмаилов и допълни, че атаките срещу Исмаилов дават възможност на ДПС да организира етническа пропаганда, което по думите му не трябва да се допусне.

Oще по темата
„Има компромиси, има принципи. Сега става въпрос за принципи, с които компромиси не се прави“, заяви Кънев, коментирайки евентуалното оттегляне на кандидатурата на Орхан Исмаилов.

Лидерът на ДСБ коментира и новите назначения във властта. Той заяви, че е разговарял с премиера Бойко Борисов веднага след назначението на Радослав Миленков за председател на Фонда за гарантирането на влоговете. Кънев изтъкна, че председателят е трябвало да се избере след публичен дебат. „Важно е да бъдем убедени, че той е най-добрият“, поясни той и допълни, че проблемът не е в личността на Миленков, а в съмнението дали той е най-добрият за този пост.

Кънев даде мнение и за предложението Станимир Флоров да оглави „Автомобилна инспекция“, по-известна като ДАИ.

„Очевидно е, че Станимир Флоров не може да бъде сложен на предишната си позиция, където беше много противоречив, и изглежда като да му се търси работа. Това остава неприятен привкус, но не е нищо страшно“, отбеляза той.

Според Кънев нито едно от имената, спрягани в медиите за управител на БНБ, не отговаря на високите изисквания за поста. „Не виждам да се спряга име на човек, който да вдигне авторитета на банковата ни система, ако стане управител на БНБ. Трябва ни силен кандидат, минал през публичен конкурс, у нас доверието е доста подкопано и това трябва да се има предвид”, уточни Кънев.

„Аз лично подкрепих Божидар“, припомни Кънев по повод обвинението от страната на съветника на Лукарски Владимир Каролев, който вчера заяви, че атаките към икономическия министър идват от ДСБ. „Не сме вече в позиция да се борим за влизане във властта, имаме обща формация, за която са гласували хората“, обясни още лидерът на ДСБ.

Радан Кънев коментира и отлагането на избора на председател на Реформаторския блок. По думите му бързане за избор няма, но има отговорност към избирателите, на които Блокът е обещал конгрес през септември, а ДБГ и СДС едностранно го отложили. Кънев заяви още, че лидерският пост на РБ не е свързан с права, а с отговорности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Анонимен

преди 9 години

"заяви Кънев и допълни, че не бива да има нищо лошо в общуването на чужд език." ... ДА ! Само да не турски или арабски с молитвичка на края на всяко изречение по килимчето с прасти у гъзо...

102

Жорж

преди 9 години

Ако НФСБ наистина се борят срещу етническите партии, би трябвало да привестват всеки български турчин,който без да бъде член на някоя етническа партия ,е предложен от българска коалиция за някакъв държавен пост.Всичко друго е недопустим популизъм и заиграване с историко-политически наслагвания,които нямат нищо общо с действителността.Нали искаме да откъснем българските турци от кагебистката прегръдка на ДПС? И дали НФСБ найстина искат това?

101

до турчин

преди 9 години

брат, на мен жена ми е 1/2 туркиня -1/2 кюрдка, родена в анкара (колкото и странна комбинация да е това), аз съм българин. от една година е в България и макар че никой от нас не се интересува или занимава с политика, след като разбра какво се случва тук, повярвай ми, взе да се кръсти :)..накрая каза, че колкото и да мрази режима в турция и постоянните конфликти там, очевидно и у нас политиците ни имали нужда от сопа в главата и военно положение..

fallback