Снимка: архив Булфото

Кмет, седесари – бивши и настоящи, и няколко учени от БАН са сред новите зам.-министри, които премиерът Бойко Борисов назначи днес.

Както Dnes.bg писа, кметът на община Мездра Иван Цанов ще е заместник на Лиляна Павлова в регионалното министерство. Заедно с него министърката ще замества и Деница Николова, която в момента е управител на фирма, но от 2009 г. до 2013 г. работи последователно в МФ, Фонд „Флаг” и МРРБ.

Още по темата
Бившият кмет на столичния район „Витоша“ и екслидер на СДС в София Любен Петров ще е заместник-министър на Божидар Лукарски в министерството на икономиката.

Другият заместник на Лукарски ще е Даниела Везиева, която е  магистър по икономика от СА „Д. Ценов” и началник отдел „Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване” в Регионалния инспекторат по образованието в Русе. Везиева е от партията на Меглена Кунева Движение „България на гражданите“.

Друг изявен седесар, но вече бивш, Ваньо Шарков ще е зам.-министър на здравеопазването. Той беше изключен от синята партия в края на 41-ото Народно събрание. Заедно с него на зам.-министерското кресло в здравеопазването остава и Бойко Пенков, който беше на същия пост в кабинета на Пламен Орешарски, а в кабинета на Иван Костов беше шеф на Здравната каса.

Доц. д-р Орхан Исмаилов, който до момента беше член на Комисията по досиетата, става зам.-министър на отбраната. Той е представител на Реформаторския блок и бивш кандидат-депутат. Поста си като заместник-министър в отбраната запазва Десислава Йосифова.

Заместник-министърът на културата в кабинета на Георги Близнашки Боил Банов остава на поста си. Другият заместник на Вежди Рашидов ще бъде доц. Бони Петрунова, която до момента беше заместник-директор на Националния археологически институт с музей към БАН.

Учен от БАН ще е зам.-министър и на образованието. Костадин Костадинов досега е бил ръководител на научно направление „Механика на дискретни системи” в Института по механика към БАН. Като заместници в просветата остават Ваня Кастрева и Николай Денков.

Заместник във вътрешното министерство остава и Филип Гунев. Той беше на същия пост както при Пламен Орешарски, така и при Георги Близнашки.

Бивш областен управител на София пък ще е зам.-министър на екологията и водите. Това е Красимир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase