Ивайло Калфин и Георги Първанов Снимка: БТА

АБВ се присъединява към програмната декларация за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ и ще подкрепи правителството при гласуването в пленарна зала.

Националният съвет на партията е дал и съгласие зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин да бъде избран за вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика в бъдещия МС. АБВ ще подпише отделно споразумение с ГЕРБ.

След заседанието на Съвета Калфин заяви, че декларацията не е програма на бъдещия кабинет, но дава широката рамка на бъдещото управление. „Във вида, в който документът е днес, ние виждаме голяма част от нашите приоритети, поети в предизборната кампания, не всички“, съобщи той.

Още по темата
Голяма част от нашите предизборни ангажименти и позиции са защитени по убедителен начин, подчерта и лидерът на партията Георги Първанов.

Според Първанов в рамките на новото управление АБВ може да изпълнява ролята на своеобразен социален коректив.

Той обаче даде да се разбере, че партията не е част от бъдещата коалиция ГЕРБ – РБ и ще подпише отделно споразумение.

АБВ не е част от коалиционното споразумение, не сме част от коалицията и подписваме отделно споразумение. Няма по-подробна, по-детайлна и убедително разработена програмна декларация, подчерта бившият президент.

По думите му запазва се и възможността за автономно гласуване в пленарна зала в зависимост от идейните различия.

Първанов каза още, че ръководството на АБВ се е постарало да подходи отговорно и не е дало ухо на подмятанията и упреците, защото смята, че за България нови избори биха били катастрофа и че едно управление, зависимо от ДПС, не е добро управление.

Калфин заяви, че за партията са ясни и политическите, и личните рискове, които се поемат в тази ситуация, но смята, че е по-безотговорно да се гледа отстрани.

„С пълното съзнание съм за рисковете, които поемам. Социалната система е една от тежките системи, с огромни очаквания и с ограничени възможности“, подчерта той.

Калфин обяви амбицията АБВ да покаже различен начин на правене на политика. По думите му в НС парламентарната група ще гласува консолидирано, докато стои зад програмната декларация.

„Проблемите ще тръгнат, ако правителството се отклони значително от това, което е договорено, ако се откаже да прави реформи“, коментира той, но допълни, че тогава не само АБВ, но и останалите участници ще оттеглят подкрепата си.

Калфин отчете, че има над 40 конкретни мерки в програмната декларация, които изцяло съвпадат с поетото от АБВ като ангажимент. Той посочи, че по една от най-важните сфери за партията – социалната, в декларацията се предвижда увеличаване на доходите и пенсиите в унисон с икономическия растеж, пенсионната реформа пък се обвързва с демографските параметри.

За следващата година възрастта за пенсиониране ще бъде замразена и няма да се увеличава. "Присъства ангажиментът за активни усилия за намаляване на безработицата и особено младежката", каза още Калфин.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase