Снимка: БТА

Политическите партии се опитаха да корумпират българския избирател на изминалите избори. Това каза изпълнителният директор Калин Славов на Асоциацията "Прозрачност без граници", който представи изводите от доклада за изминалите избори.

Според техните данни сигналите за купен вот са се увеличили 2,5 пъти в сравнение с предходните избори, като те достигат 8,17 процента. Запазва се и високият дял на контролирания вот - 16 процента от сигналите. Организационните нарушения са намалели, но за сметка на нарастване на корпоративния и купен вот.

Според Огнян Минчев проблемът е, че настъпват структурни изменения на българската политическа система в следствие на това, което се случва от купуване на гласове и контролиран вот. Той посочи, че за първи път имаме изцяло изкуствена конструкция - партия, която е изцяло корпоративен конструкт, като визира ББЦ. Според него може да се очаква експанзия на подобни конструкти, които да заемат по-големи части от политическото пространство.

От асоциацията отчитат засилващ се натиск от представители на местната власт. Новост са опитите за контролиран и купен вот за конкретен кандидат за листа. Има и натиск от страна на работодатели, казаха наблюдателите, като дадоха за пример сигнал за ограничаване на правото на глас - фирма е обявила извънредно деня за работен.

По техни данни на изборите е имало и схеми за купуване на гласове чрез разплащане в магазини и заведения, раздавани са хранителни продукти и дори зимно работно облекло пред избирателна секция. Друг нов момент е опит за купуване на гласове на принципа на пирамидата - на един избирател се обещава парична сума, ако предостави имена на още петима потенциални избиратели.

Според Славов резултатът е, че партиите в момента се намират в тежка и трудна за формиране на политическо управление ситуация. По думите му се е оказало, че купеният вот не може да бъде онова предимство, което да отвори пътя към политическата власт.

Наблюдателите посочиха и някои проблеми в работата на институциите, сред които контрол и публичност в работата на ЦИК, неефективно обучение на СИК, противоречива практика по регистриране на наблюдатели, противоречива съдебна практика.

От "Прозрачност без граници" коментираха, че предизборната кампания е била вяла, лишена от задълбочен съдържателен дебат.

От Асоциацията заявиха, че ще предожат още в началото на работата на парламента да се направят промени в Изборния кодекс. Сред тях са регионални преброителни центрове, избирателни списъци по настоящ адрес, да се обособи МИР "Чужбина", както и при регистрирането на наблюдателите да има критерии за политическа необвързаност, безпристрастност и професионализъм, а едно и също лице да изпълнява само една роля в изборния процес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase