Снимка: Нова ТВ

Депутат от „България без цензура“ в Пловдив, избрана чрез преференциално гласуване, е била заплашвана да се окаже от депутатското си място. Учителката по биология Анна Баракова обяви, че напуска партията, но ще стане независим народен представител. Тя разказа пред Нова телевизия за натиска и заплахите върху нея, след като станало ясно, че влиза в Народното събрание като депутат от ББЦ. По нейни думи тя била заплашвана да се откаже, защото №13 не бил предвиден да влезе в парламента.

Още по темата
Причината е, че след изборите поради преференцията листата на ББЦ в Пловдив била разместена. Феноменът стана известен още от евроизборите, след като номер 15 от листата на БСП - Момчил Ненков, стана евродепутат след преференциален вот. На тези избори феноменът се повтори, като 3 от ГЕРБ бяха избрани по този начин. Те обаче се отказаха от депутатското си място, а от ДПС един депутат трябваше да влезе в НС, който също се отказа. При всички тях се получи дублиране на номера им в партийната листа и номера на бюлетината на формацията им.

Баракова разказа, че след изборите е била поставена в ситуация на тормоз, след като станало ясно, че е избрана за народен представител. „Започнаха чести обаждания по телефона от колеги от партията с цел да се откажа от депутатското си място. Това бяха адвокат Дяко Дяков и Мартин, известен като Данона“, разказа  Баракова и обясни, че един от тях - Дяко Дяков, е трябвало да влезе в НС. По думите й като замяна на депутатското място те са й предлагали пост или пък тя да си избере такъв в администрацията в Пловдив.

"Караха ме да подписвам документи, свързани с ББЦ. Дори ме чакаха в училището, където работя, притискаха директора и нарушаваха учебния процес. Чакаха ме и пред дома ми. Всичко приключи с разбиването на входната врата на апартамента ми. Наложи се за известно време да напусна града, защото се паникьосах“, разказа още тя.

Баракова показа и изпратените ѝ есемеси от колеги, в които пише: „Ани, хората от района търсят мен, обади ми се да се разберем. Има документи за оправяне…“.

„Ани, как може да постъпваш по този начин, аз не отговарям за твоя район. Бях достатъчно коректна с теб. Подиграваш се както с мен, така и с хората…“, гласи друг есемес, писан от секретарката на партията.

Баракова твърди, че подписването на тези документи всъщност означава да се откаже от мястото си в парламента. Тя заяви, че след оказания й натиск напуска ББЦ, но си запазва депутатското място и става независим депутат.

В студиото заедно с Баракова бяха и вече бивши членове на ББЦ – Красимир Монов и Хаик Гарабедян, които я подкрепиха за избора й. Гарабедян разказа, че е бил председател на ББЦ за Пловдив, бил е включен в евролистата и е напуснал по собствено желание, защото лидерът Николай Бареков подменил принципите и идеите на партията. Монов от своя страна заяви, че партията е финансирани от Корпоративна търговска банка.

От своя страна, лидерът на партията Николай Бареков призова Анна Баракова да се откаже в полза на Дяко Дяков.

В писмо, изпратено от пресцентъра на партията му, той заявява, че кражбата на депутатско място, което е изкарано с усилията на толкова много хора в родния му град Пловдив и което той отстъпил доброволно на Дяко Дяков, е срамно и безотговорно действие.

"Пловдивчани гласуваха за мен и за втория в листата Дяков и мястото не е за лична употреба или за избиване на комплекси“, убеден е лидерът на ББЦ.

Той призова Баракова да не се възползва по толкова грозен и лицемерен начин от преференцията 13/13, "която очевидно не е дадена за нея, а е попълнена за сигурност от избирателите".

„Аз оставих това момиче само да вземе решение“, обяснява лидерът на ББЦ и припомня, че други партии, принудиха своите деветки и осемнайски да напуснат парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase