Снимка: архив Булфото

Новоизбран депутат от ГЕРБ по схемата 9/9 се отказа от парламента. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия.

Още по темата
Дочко Димитров Дочев беше на 9 позиция в листата на ГЕРБ в Плевен. Заради съвпадението на номера му в листата с номера на бюлетината на ГЕРБ, който на тези избори също бе 9, Дочев събра силен преференциален вот. Така кандидатът се изкачи до избираемото второ място.

Вчера обаче Дочев е подал заявление в ЦИК, с което обявява, че иска да бъде заличен от кандидатската листа на партията си. Членовете на комисията уважиха искането му и излязоха с решение за заличаването му. Така Дочев няма да стане депутат.

Феноменът на успешни кандидати заради съвпадението на номера им в листата с номера на бюлетината на партията се появи на евроизборите. Тогава Момчил Неков от БСП изпревари по преференции водача Сергей Станишев и стана евродепутат.

На сегашните избори това се превърна в масова практика. По неофициални данни от районните комисии в повечето партии има размествания заради неосъзнатите преференции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase