Георги Близнашки. Снимка: БТА

Служебният премиер Георги Близнашки смята, че единствената опция за радикална реформа в избирателната система е референдумът.

Според него трябва българските граждани да кажат дали биха възприели идеята за смесена избирателна система - 50 на 50,  която би преодоляла много от недостатъците на пропорционалната избирателна система, предаде БТА.

Още по темата
„Лансирахме идеята и за задължителното гласуване, което също трябва да мине през референдум, за да не даваме основание за поддържане на тезата, че така се ограничават правата и свободите на отделни групи от населението“, коментира премиерът, който участва в последното заседание на Гражданския борд.

Според него това вече е болезнена тема, след като избирателната активност е паднала под 50% на последните парламентарни избори.

Премиерът смята да предложи като вариант българите зад граница да гласуват по електронен път - ако водещи специалисти уверят, че има достатъчно гаранции, че няма да има злоупотреби.

В отговор на въпрос той каза, че протестите след изборите до голяма степен са производни от разпоредби на Изборния кодекс. Ние отидохме много далеч в насърчаването на малките партии, в желанието да се насърчава появата на нови политически субекти постигнахме този ефект, който има своята странична последица - фрагментаризацията на парламента, коментира Георги Близнашки.

По думите му когато се правят промени в изборната система, те трябва да отговарят на две изисквания - демократичност и ефективност.

„Демократичността е постигната чрез осемте партии в парламента, но страната трябва да бъде и управляема. Не трябва да се допуска прекалено голямо разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство“,    коментира той.

Премиерът препоръча да се върне системата Донт, защото според него тя консолидира гласовете и не се отива към гарантиране на най-малките. „Това е тема за сериозна дискусия, умните хора си правят изводите своевременно“, заяви Близнашки.

Попитан за проблема с купуването на гласове, министър-председателят заяви, че от страна на правителството е направено максималното, за да се ограничи практиката за купуване на гласове.

"Не е тайна обаче, че имаше структури, които заеха пасивна позиция по темата", каза той, като отказа да посочи примери. По думите му не са допуснати крайните форми, които са били наблюдавани в последните години. Някои от най-известните брокери, които се занимаваха с тази дейност заминаха зад граница, коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase