Снимка: БСП

"БСП лява България" е втора политическа сила с 39 народни представители и заедно с тези на ГЕРБ това не е стабилно мнозинство. Това коментира пред журналисти говорителят на БСП Атанас Мерджанов по време на днешния пленум. Общо взето по тази линия като че ли нашите гледни точки се доближават с изразеното днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов мнение и позиция, добави той.

Още по темата

Попитан дали БСП няма да участва в кабинет на ГЕРБ, Мерджанов отговори, че към този момент това е по-реалната позиция. "Ние сме опозиция, така повели волята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно, т.е. ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката, на финансовата система", добави той.

"Готови сме да обсъждаме и вариант на декларация в Народното събрание, която да засяга основните проблеми пред страната, които бъдещото правителство трябва да реши", добави Атанас Мерджанов.

На въпрос дали като опозиция ще подкрепят кабинет на ГЕРБ, говорителят на БСП отбеляза, че е много важно какъв ще бъде този кабинет, с каква програма ще излезе, дали ще бъде кабинет на малцинството, дали ще бъде подкрепен от едно подчертано дясноцентриско представителство в Народното събрание.

"Стабилността, за която те претендираха, изисква да се носи съответната политическа отговорност и съответната инициатива във воденето на тези консултации и разговори. От тази гледна точка смятаме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се включи, участва и да даде отговори на поставени въпроси”, заяви Мерджанов и допълни, че обикновено въпросите и интересите се поставят към тях, а те са втора политическа сила.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов ще ръководи екипа от страна на БСП за участие в разговорите с ГЕРБ в понеделник от 10.00 часа в Народното събрание. В групата за консултациите ще бъдат още Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

"Мандатът на групата ще бъде преди всичко подчертаване на загриженост за състоянието и проблемната ситуация, пред която се намира 43- то Народно събрание", посочи Мерджанов. "Имаме ясен мандат и той се основава на нашата предизборна програма и платформа, която се заключва в нашите 12 червени линии", посочи той.

Четири часа вече продължава заседанието на Националния съвет на БСП, който обсъжда причините за изборните резултати и предстоящите разговори с ГЕРБ. "Дискусията е много гореща след анализа на председателя на партията, преминава в самокритичен тон", каза Мерджанов. Той изрази надежда, че тази самокритичност ще се пренесе и в областните, и в общинските структури на партията.

"Без съмнение промени в Изпълнителното бюро ще има и те ще бъдат предложени от председателя в близко време", посочи той.

Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група, с оглед да няма дублиране на функции между ръководството на партията и на групата, добави Мерджанов.

Като причини за тежката загуба той посочи лошото организационно състояние, неубедителното представяне на БСП във властта в коалиционно управление, много занемарена работа на местните регионални структури, пропуски в местната изпълнителна власт.

"Този резултат - около 505 хиляди при положение, че на книга се водим около 150 хиляди членска маса, също звучи достатъчно тревожно и неубедително", посочи говорителят на БСП. По думите му практически един партиен член е работил за привличането на трима - максимум четирима гласоподаватели, което е крайно неудовлетворително.

От левицата гледат позитивно и на промени в Изборния кодекс, защото показал недъзи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase