Атанас Мерджанов. Снимка: архив, БулФото

Видяхме, че смяната на лидера не е достатъчна, за да бъде преодоляна една изборна катастрофа. Така говорителят на БСП Атанас Мерджанов коментира вероятността за оставки в партията заради ниския изборен резултат, припомняйки, че преди 2 месеца след евровота социалистите избраха нов председател.

От думите му обаче стана ясно, че сериозният анализ на изборната загуба няма да мине без рокади по места.

„Картината е тежка, в почти половината областни градове сме втора сила, в немалка част – трета, и без конкретни кадрови решения няма как да мине“, заяви той пред БНР.

Още по темата
Мерджанов съобщи, че дори някъде има подадени оставки и даде пример с областния лидер на социалистите в Благоевград, като предположи, че и на други места ще има подобни действия.

По думите му в тези действия няма драма и те са задължителни, предвид че това е най-тежката загуба на БСП.

„Българските граждани или не успяха да разберат, или не приеха и наказаха този тип политика, която ние се опитахме да направим. Въпреки редицата полезни неща - и резултати в социалната сфера, и успокояването на бизнес средата, очевидно е, че българските граждани реагират емоционално на определени коалиционни споразумения“,  коментира той.

Според него избирателите на левицата са я наказали заради съвместното управление с ДПС, загуба е инкасирана по същата причина и през 2009 г.

„Те не приеха начина, по който се управляваше, бяха допуснати немалко грешки и макар да бъдат признати в общественото пространство, те няма как да бъдат избегнати като реална присъда от избирателя към нас. Очевидно ние сме отстъпили доста политически територии, имам предвид като външната политика, от една страна, чисто патриотичните теми, които дадоха шанса на много националистически формации да намерят място в новия парламент“, изреди Мерджанов.

По думите му анализът трябва да доведе до по-дълъг преглед на състоянието, на пропагандните материали и програмните намерения на БСП.

Мерджанов коментира още, че ДПС са си прави за себе си и че „те си гледат своя партиен интерес егоистично“.

„Проблемът е в нас, че ние не пазим ревниво собствените си партийни позиции за политиката и по начина, по който я представяме, и по начина, по който я отстояваме реално в управленските конфигурации. Остава впечатление, че ДПС реализира повече кадри в управлението, повече изгода съумява да калкулира и ние трябва да се опитаме да намерим реалния отговор, не да се оправдаваме с действията на ДПС“, категоричен е говорителят на червената партия.

Той съобщи, че  БСП още не е избрала членовете на партията, които ще участват в консултациите с ГЕРБ за кабинет. Според съобщението на пресцентъра на партията на Борисов с БСП те ще се проведат в понеделник в сградата на НС.

Социалистите обаче още не са получили официална покана за разговори.

"Ако всички политически сили сме загрижени, заинтересовани, трябва да си говорим помежду си, и то на лидерско равнище и публично. Формално покана не е пристигнала", посочи той.

В петък предстои пленум на БСП и тогава ще бъде уточнен екипът, който ще участва в консултациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase