Снимка: БСП

БСП ще отиде на разговори с ГЕРБ за бъдещото управление на страната. Това обяви говорителят на червените Атанас Мерджанов след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Още по темата
По-рано днес  ГЕРБ съобщиха, че от понеделник започват преговори с всички партии в новия парламент. Разговорите ще се водят от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а лидерът им Борисов ще се включи на по-късен етап.

Въпреки че обяви готовност за участие в преговори за управлението на страната, БСП даде да се разбере, че няма да влезе във властта. На въпрос, ако има ясно коалиционно споразумение, в което да са разписани част от приоритетите на БСП, ще се включи ли партията в управлението, Мерджанов бе категоричен, че не е възможна такава ситуация.

Според него фактът, че на тези разговори първоначално няма да присъства лидерът на ГЕРБ, означава, че те не гледат достатъчно сериозно и отговорно на тях.

От думите на Мерджанов стана ясно, че ако Борисов не отиде на срещата с БСП, в нея няма да участва и соцлидерът Михаил Миков. „Все още не сме определили формата на участващите в тези разговори, тъй като не е ясно от отсрещната страна какъв ще бъде той”, каза говорителят на червените.

Мерджанов коментира и думите на Борисов пред в. „Преса“, че е готов да даде министерски кресла на БСП и на „хората на Кунева“, ако споделят отговорността на управлението. „Подобни подхвърляния за подаване, отстъпване на едно или друго министерство е несериозно отношение към всичките проблеми и по отношението на състоянието на страната. Ние неведнъж сме заявявали, че няма да се отделим от нашите 12 червени линии, които бяха посочени в предизборната платформа“, каза говорителят на БСП.

Той допълни и че именно около тях ще бъде построена окончателната позиция на социалистите за преговорите.

БСП започва анализ на изборната си загуба, стана ясно още от думите на Мерджанов след заседанието на червеното ръководство. Изпълнителното бюро на партията ще продължи разговора и в петък. Тогава се очаква и заседание на Националния съвет на БСП.

„Обсъждат се сериозни организационни мерки по областни, общински партийни организации, включително за приноса и за участието на всеки един, както и по-дълбоките причини, довели до тази тежка загуба на БСП на тези парламентарни избори”, каза още говорителят на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase