Меглена Кунева. Снимка: БТА

Нищо драматично не се е случило на изборите и няма разумни причини да не се състави правителство, смята лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

„В следващите седмици правителство ще има. ГЕРБ не може да върви към несъставяне на правителство, защото ще се случи за втори път и няма да е добре нито по отношение на членовете и симпатизантите, нито по отношение на изборната логика. Щом имаш най-много гласове, си длъжен да направиш опит да съставиш правителство“, коментира тя по БНР.

В същото време Кунева отбеляза, че е ясно, че ГЕРБ сама не може да състави правителство, но пък Реформаторският блок никога не е крил, че една от малкото политически сили, с които може да си сътрудничи, е ГЕРБ.

„Аз много се надявам, че през изтеклото време много хора и ГЕРБ като цяло са израсли и в тази втора възможност, която се предоставя за тях да управляват, ще има много по-голяма смелост и по-голям апетит за реформи. Това означава, че мостовете към Реформаторския блок съществуват“, настоя тя.

Според нея обединението вече не може да поставя условието лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да не е премиер, нито пък заместникът му Цветан Цветанов да не е министър.

„Ако погледнем каква е картината, въпреки доброто представяне на Реформаторския блок, отчетливата преднина на ГЕРБ е факт. Ако имахме още 20 депутати например, ние можехме да повторим с известно самочувствие това изречение от декларацията, но не са изпълнени тези условия“, призна тя и добави, че в крайна сметка над 30% от избирателите са поискали ГЕРБ да управлява с премиер Борисов.

„Ако става въпрос за едно половинчато участие, каквото Синята коалиция имаше в предишния парламент, когато ГЕРБ беше на власт, които не бяха в коалиция, но пък в същото време имаха заместник-министри, за мен това е много двусмислено положение. Или си опозиция, или си част от управляващите. Така е честно. Оставям настрана въпроса за участие в изпълнителна власт“, посочи още Меглена Кунева.

Според нея, ако РБ не може да вземе решение по важен въпрос или да влияе, тогава може да оттегли подкрепата си за съставяне на правителство.

По-късно от пресцентъра на ДБГ разпространиха съобщение, в което настояват да не се правят спекулации с името на партията.

Причината за това стана публикация, в която се цитира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с думите: "Ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор".

„Никакви разговори за постове в изпълнителна власт с наши представители не са водени и изказването на г-н Борисов е в рамките единствено на собственото му мнение“, пише в съобщението.

От ДБГ припомнят, че Меглена Кунева първо ще свика националното и изпълнително ръководство на партията, което ще вземе решение за бъдещите действия на политическата сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase