Снимка: архив Булфото

Деветият в листата на БСП в 23 МИР в София Георги Кадиев най-вероятно ще влезе в парламента благодарение на преференциалния вот на социалистите. Това съобщи самият Кадиев в профила си във Фейсбук.

Още по темата

Там той пише, че по неокончателни данни на РИК за него преференциално са гласували 18,27% от всички, дали вота си за БСП в 23 МИР. В цифри това се равнява на 5 800 преференции от 32 180 гласа за червените в района.

Според Изборния кодекс при минимум 7 на сто преференция за даден кандидат той заема първата позиция след вотада, тоест второто място. В един от коментарите към поста си във Фейсбук Кадиев разяснява, че с процентът преференция, който е събрал, би трябвало да стане от девети втори.

Социалистът, който минава за един от основните опозиционери в БСП, обяви преди изборите кампания „преференция“ и призова червените избиратели да пренаредят листите, за да отстранят от тях „любимците“ на „Позитано“. Пак преди вота Кадиев скандализира съпартийците си с обяснението, че БСП не трябва да спечел изборите, а след вота обясни, че резултатът на столетницата е най-слаб от промените насам.

Кадиев беше депутат в миналото Народно събрание, но напусна парламента в края му в знак на несъгласие с тогавашния лидер Сергей Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase