Снимка: архив БТА
fallback

Лидерът на БСП Михаил Миков отказа среща дискусия на Румен Порожанов за бюджета. Това съобщи пресцентърът на социалистите. От информацията става ясно, че служебният финансов министър е отправил покана към лидера на левицата, за да бъде обсъдена  подготвената от кабинета „Близнашки“ актуализация.

Oще по темата
„Наши представители няма да присъстват на предложената среща, но не заради ангажиментите им към предизборната кампания, а заради ангажиментите им към Конституцията и демокрацията в България”, пише Миков в писмо до министъра.

В него лидерът на БСП напомня, че според основния закон законодателна инициатива имат само депутатите и Министерски съвет. Според Миков не случайно Конституцията прави разлика между Министерски съвет и служебно правителство.

„Законът за държавния бюджет е основополагащ акт за основните политики на държавата за годината. Поради това според Конституцията, според практиката на Конституционния съд, а и според нашето разбиране за принципите на парламентарната демокрация, ние сме на мнение, че служебното правителство не бива да упражнява законодателна инициатива за актуализиране на държавния бюджет”, пише още лидерът на БСП.

В писмото си до Порожанов той признава, че му е интересно да разбере кои други лица са поканени на дискусията, за да се търси съгласието им за актуализацията. Миков е категоричен, че не трябва така да се предопределя изборът на българските граждани, които ще се произнесат до дни за състава на следващото Народно събрание. Лидерът на БСП е категоричен, че обсъждането на актуализацията е предизборен ход и надхвърля правомощията на служебното правителство.

В писмото си Миков отправя и покана към служебния министър – да информира социалистите подробно за изпълнението на държавния бюджет и за това дали има проблеми при изпълнението му, както и на какво се дължат те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

vaskyd

преди 9 години

Абе те клетва не са положили, ама тръгнаха да се разпореждат с държавата

9

monako66

преди 9 години

Това е малоумие от срана на служебните, добре, че има мислещи хора

8

добре,

преди 9 години

защото този служебен кабинет се взе много насериозно.Бре че всички с маршалски жезъли,начело с президента.Това било нарочно,онова нарочно-всеки съди по себе си.Да идва 6,та да се свърши с тези аматьори.

fallback