Снимка: БТА

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран, коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

По думите му бюджетът е сбъркан изначално и нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не е била казана в началото на годината, а те са били сгрешени съзнателно.

Още по темата
Според него днес не се прави нищо повече, освен да се каже истината на народа - истината за приходите, които съзнателно са били планирани 2 милиарда повече, но не е имало как да се случат, истината за разходите, които съзнателно, на база на високите приходи, са били планирани с 2 милиарда отгоре и са се случили. Удобно си планирате повече приходи, за да може удобно да похарчите повече разходи, обобщи държавният глава.

Той даде и два примера, които според него са показателни. „В началото на годината, когато е изготвян Законът за МВР, е обещано на 60 хиляди служители по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това струва 160 милиона лева, а няма в бюджета няма предвиден и 1 лев за тази цел. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?”, запита държавният глава. „Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира“, каза още Росен Плевнелиев.

„Същото се отнася и за еврофондовете – няма как да спрат да разплащат през февруари месец 900 милиона лева по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме и да изпълняваме тези проекти”, посочи държавният глава. Той обясни, че ако проектите не бъдат реализирани, няма как да бъдат изпълнени целите на меморандумите и еврофондовете могат да бъдат загубени изцяло. „Някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплаща“, обясни президентът Плевнелиев.

Дебатът за дълга ще се случи в парламента, всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи, коментира още държавният глава. За мен е важно, когато държавата е нестабилна, когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турбуленции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да го предвидя, да имаме достатъчно резерв, да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин, посочи президентът. Пожелавам си много бързо да заработи НС, още по-бързо да се сглоби правителство и тогава ще чуем парламента, който ще вземе своето отговорно решение, отбеляза той.

„Служебното правителство не може да чака и просто да прави избори, когато има финансова нестабилност. Това, което трябва да се направи е служебното правителство да подготви и да свърши работата, за да бъде неговото предложение навреме в парламента и в съответните комисии“, отбеляза държавният глава и подчерта, че крайната дума не е на служебното правителство, а на парламента и бъдещия кабинет.

 „От мен очаквайте две ясни и категорични неща – истината за цифрите и дефицита, както и това да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство. Това е много важно за България и се надявам новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Плевнелиев участва днес в кампанията "Чети с мен", която е под негов патронаж. Той раздаде автографи на децата и им прочете текстове на Валери Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase