Проф. Данаилов приветства депутатите в първия ден на 42-то НС. Снимка: архив, БулФото

Видно е, че огорчението от политиците е огромно, а доверие най-трудно се възстановява, трябват години, казва проф. Стефан Данаилов, водач на листата на БСП в 24-и МИР в София в интервю за „24 часа“.

Наблюдавайки процесите отстрани, усещам апатия у хората въпреки опитите на кандидатите да ги убедят да отидат да гласуват, допълва той.

Бившият депутат не иска да има избори повече, защото по думите му хората са уморени. „То не може да те гледа, как ще те слуша? Трябва да си идиот да не го усетиш. Лошото е, че допуснахме това противостояние, озлобление и то много трудно ще се преодолее“, коментира той.

Проф. Данаилов заявява, че в програмата на партията има една червена линия – „какво няма да се съгласим при евентуални партньорства, и в основата е скалата на облагане“.

Защото, ако и този път не спазим обещанието си да не отстъпваме от нея, на следващите избори наистина може да останем трети или четвърти, смята той.

Стефан Данаилов коментира и коалиционната култура у нас. Според него не е страшна думата коалиция в едно общество, което започва да подрежда нещата, „но ако ще я правиш, разпиши я“.

„Като говорим всички, че ще правим нещо добро за народа, и всеки в програмата си е записал как да му стане по-сладък животът, защо все не можем да го направим? Вярно е, напатихме се, но може би проблемът е в компрометирането на думата “коалиция”. Участвал съм в кабинета на тройната коалиция, там беше разписано всичко. Докато този вариант, вторият, беше такава мътилка, че с право тръгнаха приказките за задкулисие - много неща и аз самият не можех да разбера“, обяснява той.

Според Данаилов в следващата година и половина ще има доста промени в партията, избистряне. „Това, което трябва да направи Михаил Миков сега, е поемане наистина в посоката на лявото. И тук се връщам към въпроса с коалициите - не мисля, че е добре да се включваме засега в каквито и да е коалиции, преди да се получи това избистряне“, допълва той.

По думите му, колкото и правителства да минаха, някак “културицата” си остана встрани.

„Като си беден, си бил по-талантлив - остави тая работа. Сериозните неща се правят с пари. И то не са само сценични изкуства, кино, а и паметници на културата, библиотеки, читалища. Не съм обнадежден в това отношение. Може би когато стане богата България, ще се инвестира повече в културата, само че дотогава бездуховността ще бъде страшна. Да не говорим за образованието“, посочва професорът.

Данаилов пита къде са ни каузите като държава и допълва, че продължаваме да разчитаме някой нещо да ни даде - дали ще е американецът, дали руснакът, а работата трябва да си я вършим ние.

По думите му партиите са длъжни да успокоят нацията, да дадат увереност и надежда.

„Това е ролята на партиите по законите на демокрацията, иначе може да се докараме до някакви революции“, смята проф. Данаилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase