Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Стартиралата процедура срещу България заради КТБ не е наказателна, а първи етап от досъдебната фаза, заявяват от Министерството на финансите в съобщение до медиите, след като по-рано днес стана ясно, че ЕК започва процедура срещу страната ни във връзка с достъпа на вложителите до средствата им в КТБ и ТБ „Виктория".

От министерството посочват, че целта и задачата на такава процедура не е да „накаже" съответната държава членка, а в диалог между Европейската комисия и властите на държавата членка да се установи дали и какво е нарушението на правото на ЕС, какви мерки следва да се предприемат и в какви срокове.

Oще по темата
„По същия въпрос вече бяха проведени разговори и разменена кореспонденция с Европейската комисия в рамките на т.нар. информационна фаза, предшестваща досъдебната фаза. В отговор до Европейската комисия българската страна изрази готовност в случай, че бъдат констатирани несъответствия с правото на ЕС, да предприеме необходимите действия за извършване на законодателни изменения“, уточняват още от Министерството на финансите.

В съобщението се посочва още, че писмото, което днес е изпратено на българските власти и на което следва да се отговори до 15 октомври, представлява Официално уведомително писмо, което е първият етап от досъдебната фаза.

От Министерството на финансите съобщават още, че българските власти ще изготвят координиран отговор между МФ, БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Брюксел.

Ако Европейската комисия не е удовлетворена от отговора на българските власти или счита, че нарушението не е премахнато, тя изпраща след това второ писмо - Мотивирано становище, в което излага аргументи на отговора от България.

Мотивираното становище също е част от досъдебната фаза и отново ще съдържа определен срок, в който българската страна следва да отговори.

Едва след това, ако Европейската комисия прецени, че българската страна не се е съобразила с нейното мотивирано становище в определения срок, тя може да вземе решение да сезира Съда на Европейския съюз, с което стартира съдебната фаза на процедурата, допълват от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

софиянец

преди 9 години

Доказателството за твърдението ми се съдържа тук: ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_bg.htm

19

софиянец

преди 9 години

Граждани, от МФ ТВЪРДЯТ НЕИСТИНА или казано по директен начин - ЛЪЖАТ! Изпратеното писмо Е ЧАСТ от наказателната процедура за неспазване на ес законодателство, но НА ТОЗИ ЕТАП ТОЗИ ПРОЦЕС Е ОБРАТИМ- Т.Е. АКО БЪЛГАРИЯ ПРЕУСТАНОВИ НАРУШЕНИЕТО И ПРИЕМЕ ЗАКОН , С КОЙТО СЕ ТРАНСПОНИРА ПО ПРАВИЛЕН НАЧИН ЕС ДИРЕКТИВА, И ПРЕДСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА НА ЕК, НЕ СЕ СТИГА ДО СЪД И НАКАЗАТЕЛНАТА ПРОЦЕДУРА СЕ ПРЕКРАТЯВА.

18

Анонимен

преди 9 години

а целта на служебните е истината за КТБ да не излезе до изборите защото не е гробоудобна явно...

fallback