Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки, предаде БНР.

Според действащата директива гарантираните депозити в размер до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Още по темата

България ще трябва да реагира в съкратени срокове - вместо обичайния за първия етап от наказателната процедура двумесечен срок за отговор, Еврокомисията дава време на българските власти само до 15-и октомври.

Според българското законодателство на схемата за гарантиране на депозити е разрешено да изплаща вземанията на вложителите към кредитна институция само в случай, че централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция.

Европейската директива за схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити, пояснява ЕК в своето съобщение за започването на наказателната процедура. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца, припомня органът. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право.

Съгласно решение на Българската народна банка (БНБ) от 16 септември 2014 г. няма да се вземе никакво решение преди края на ноември. Предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на ЕК поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България, пише в съобщението на ЕК.

На 17 септември финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор КТБ.

В писмен отговор тогава служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност, да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът. В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Междувременно Европейският банков орган /ЕБО/ също е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, посочва органът в съобщение до БТА.

Разследването ще провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на  изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите, според която притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите, се уточнява в съобщението.

Откривайки тази процедура, ЕБО изпълнява своята отговорност да разследва предполагаемо нарушаване или неприлагане на правото на ЕС от страните членки. Органът може след това да направи препоръки до съответните компетентни власти, като определи какви са необходимите мерки за съблюдаване на европейските разпоредби, се посочва в съобщението.
 

Коментари Напиши коментар

136

РУЖДИ ДАВИДОВ

преди 4 години

ША СА БЕСА!

135

Еее,ми така е ...

преди 4 години

...Ама ние сме правова държава...Това означава че законите ни се тълкуват така както ни скимне нещо подобно както в Италия.И за това сме на такова ниво ... с правовата държава де.Обаче няма как да се защитим от действията на правовата ни държава така че чак Европа започна това което трябваше ние да започнем срещу незаконните действия или бездействия на държавата ни .Нека сега да ни осъдят за да знаят нашите правоохранителни и правораздавателни органи че не действат достатъчно законно.

134

Анонимен

преди 4 години

До Щирлиц Партията - БКП- БСП- ГЕРБ- ДПС- СДС (Реформатори)-останки разни демократи!