Снимка: архив Булфото
fallback

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че след изборите бързо ще се сформира правителство. То според него,трябва да пристъпи към осъществяване на очакваните от обществото реформи.

„Това включва както подобрение на работата на администрацията, така и въвеждането на електронно управление, което е изключително важно за работещите и гласуващи българи зад граница“, каза държавният глава. Той обяви това пред представители на българската общност в Ню Йорк по време на първия ден от работното си посещение там. Плевнелиев е в САЩ за участие в 69-aта сесия на Общото събрание на ООН, съобщават от прессекретариата му.

Oще по темата

„Политическото противопоставяне е неизменна част от демокрацията, но е продуктивно само когато се залага на мотивираното съревнование на идеи и не се свежда до междуличностна конфронтация“, каза още пред сънародниците ни президентът. Той беше категоричен, че българските политици трябва да могат да се обединяват около важните  национални приоритети.
 
Пред българите в Ню Йорк държавният глава препотвърди намерението си да иска повече референдуми по важни теми. „Въпросът за пряката демокрация и участието на гражданите във вземането на решенията не може да бъде неглижиран“, обяви той.
 
Президентът благодари на сънародниците ни, че съхраняват  националните традиции. Той обяви и че заради членството си в ЕС и заради връзките си в Черноморския регион България става все по-привлекателен партньор за инвестиции.

Плевнелиев разказа и за усилията, които се полагат за утвърждаване на страната ни като център за производство на автомобилни части и за развитие на нови технологии. „В България днес няма безработни инженери. Заплащането на труда им не е като в други части на ЕС, но определено сме на прав път“, подчерта още държавният глава и припомни, че страната ни вече работи за създаването на своя първи технологичен парк.
 
По време на срещата българите в САЩ поискаха от президента да работи за създаването на пряка въздушна линия България-САЩ и го питаха за ситуацията в страната, развитието на енергийните проекти, състоянието на банковия сектор и други.
 
По-рано през деня президентът Плевнелиев присъства на среща на държавните глави, участващи в Глобалната инициатива „Клинтън 2014“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 9 години

вдигай тока и продължавай да говориш лафове за заблуда. :-) да улесниш кукловодите си.

65

Анонимен

преди 9 години

Кога реформите, които са извършвани, са били очаквани от обществото? Реформите са средството на любимата му олигархия да вземе още едни пари от джоба на обществото. Под подобрение на работата на администрацията се разбира просто поредната чистка, която е започната от "надпартийното" служебно правителство.Как стана гербер пЕЕВСКИ и вече няма нужда от личностно противопоставяне. :-)Енергийната ефективност означава да ни вземе строителната мафия още по няколко бона ... и то насила.

64

Инж. Тричкоа

преди 9 години

Няма в България защото всичко куцо и сакато избяга на запад и жевее по-добре от робите в Родината. Поздрави от Цюрих.

fallback