Росен Плевнелиев. Архив: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че политическите партии имат отговорност за прозрачността на изборния процес.

"Служебното правителство работи за провеждането на свободни и честни избори, но не по-малка отговорност за прозрачността на изборния процес носят политическите партии, които се борят за доверието на българските граждани", каза той на среща с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. ПАСЕ ще бъде сред наблюдателите на предсрочните парламентарни избори у нас на 5 октомври.

Със своето поведение в предизборната кампания политическите сили оказват силно влияние върху обществените настроения, допълни той.

Президентът смята, че е нужно да се преодолее крайното противопоставяне и междуличностната конфронтация между партийните лидери през последните две години. Това може да стане чрез съгласие по важните за обществото реформи в енергетиката, здравеопазването и пенсионната реформа и само така можем да очакваме стабилност и висок икономически растеж, каза той.

Държавният глава запозна представителите на ПАСЕ с предприетите мерки за гарантиране на честността на изборния процес. Държавният глава отчете постигнати конкретни резултати и че са задържани лица, уличени в опити за купуване на гласове, се посочва още в съобщението.

Правото на участие на българските граждани в изборния процес, независимо от това дали живеят в страната или в чужбина, е гарантирано от Конституцията и ще бъде уважено, допълни още президентът. За първи път след демократичните промени ще бъдат открити толкова много избирателни секции в чужбина – 428, в 59 страни, в отговор на заявеното желание за участие в изборите от сънародниците ни зад граница.

На срещата представителите на ПАСЕ са отправили въпроси, свързани със състоянието на банковата система в България, възможностите на етническите малцинства да участват в изборния процес, перспективите за подобряване на Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase