Снимка: архив Булфото

За една такава среща ДПС чака пет години, обяви Касим Дал от ръководството на НПСД (Народна партия "Свобода и достойнство) пред Нова телевизия по повод разговорите между лидера на ДПС Лютви Местан и новоизбрания президент на Турция Реджеп Ердоган в Анкара. Както Dnes.bg писа, лидерът на ДПС гостува на новия турски президент в петък, а за срещата между двамата стана ясно от турските медии.

Веднага след тиражирането на новината се появиха коментари, че ДПС изтласква от отношенията между турските власти и българските турци Касим Дал и неговата партия.

Още по темата
Касим Дал обаче отрече това и обяви, че не чувства, че килимчето на връзките с Турция му се изплъзва.

„От наша страна няма ревност“, каза той. Дал обясни, че е бил гост на извънредната конференция, на която беше избран новият лидер на управляващата партия на Ердоган – Ахмед Давутоглу. „Присъствах и на смяната на властта след избора на първия президент, посочен пряко от народа“, каза още лидерът на НПСД.

Според него срещата между Ердоган и Местан е нормална, след като има нов президент. В същото време Касим Дал обясни, че в разговорите има и нещо притеснително – начинът и времето, в което се провеждат.

Той изрази притеснение, че изборите у нас ще се проведат на 5 октомври, защото датата е вторият ден от големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. „За мюсюлманите тези дни са свещени. Не би трябвало в такива дни да има избори. Но това стана под натиска на ДПС“, каза Касим Дал и допълни, че ГЕРБ, БСП, "Атака" и дори президентът са се съгласили с това.

Касим Дал, чиято партия е част от формациите в Реформаторския блок, отрече в съюза да има разцепление. „Няма бойкот, всички бяхме пред камерите на конгреса“, каза още той. Както Dnes.bg писа, въпреки очакванията Блокът не избра лидер на първия си висш форум заради несъгласието на СДС и ДБГ с това.

Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“ обясни, че причината за отказа на партията му да подкрепи избора на лидер била липсата на разписани правомощия за бъдещия председател на Блока.

Касим Дал коментира и информациите, че е бил подслушван заради сигнал, че е заплашвал живота на Лютви Местан и Делян Пеевски. Той потвърди, че има такъв сигнал срещу него, а решението да бъде подслушван е подписано от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.  Дал обяви, че в следващия парламент ще иска създаване на анкетна комисия, която да разследва всички действия срещу политическите опоненти по време на управлението на БСП и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase