Лютви Местан. СНимка: БТА, архив

България няма нужда занапред да се връща към отречени модели на управление независимо дали са „проблематични” коалиции, или залитания към авторитаризма, а  вместо тях е нужно широко национално съгласие, като политическите сили трябва да са в състояние да жертват властта в името на ценностите и националния интерес. Такъв коментар направи лидерът на ДПС Лютви Местан  пред bTV.

Още по темата
Той подчерта, че партията му не може да бъде изолирана, защото политическата й тежест се определя на първо място от вота на българските граждани и чак след това от отношението на другите политически сили.

„Тезата „Всички срещу ДПС” се разполага в устойчивия мит за ДПС като етническа партия, която едва ли не представлява някакъв риск за българския национален интерес и за сигурността на страната. Отношението към партията ни се разполага в по-общия план на отношенията към етнорелигиозните различия в българското общество -  изначално те се смятат не за богатство, а за риск”, заяви Местан.

Той разясни, че на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган в резиденция Чанкая е бил обсъждан  въпросът за етнорелигиозния модел на България и ценния баланс между мултикултурализма и националната държава.

За срещат им се разбра от турските медии, но информацията беше оскъдна.

Според Местан диалогът между председателя на ДПС и президента на Турция е нещо съвършено естествено и би било „противоестествено да няма такъв диалог“.

„Тази среща на председателя на една българска партия и президента на Турция бе неизбежна, необходима и полезна най-вече за България”, категоричен беше той.

Лидерът на ДПС увери, че домакините на срещата са определили датата и не е търсен предизборен ефект.

В отговор на въпроса защо не е имало етнически българи на срещата, Местан заяви: „Разговорите в Чанкая бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда”.

Според Лютви Местан е съвсем естествено той и Реджеп Ердоган да говорят на майчиния си език, като лидерът на ДПС използва повода да разкритикува „противоестественото ограничение” в Изборния кодекс, което не му позволява да агитира на турски.

Местан подчерта, че не поставя непременно участието на ДПС във властта като условие за стабилността на България. По думите му отношението на избирателите на движението е „рефлексия на годините дискриминационно отношение”, които не включват само Възродителния процес.

„Веднага след като обстоятелства налагат ДПС да бъде в опозиция, нашите избиратели се чувстват недотам защитени, започват политическите уволнения,  променя се държавната политика, спират инвестициите в населените места, където живеят избирателите на ДПС”, посочи председателят на движението.

„В тезата ми не се чете призив ДПС непременно да бъде на власт, това е изразена болка към останалите политически сили, когато ДПС не е на власт, те да провеждат такава политика в смесените райони, че да не се усеща отсъствието на ДПС от властта”, уточни обаче той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase