Снимка, архив Булфото
fallback

Ще търсим помощ от Европа за наводненията. Ние не можем да се справим сами с бедствията, тъй като те вече придобиха мащабни измерения. Това каза пред bTV служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

"Задължително ще поискаме помощ. Още 3 са жертвите – това е ужасна и нелепа смърт на хора в разцвета на силите си. За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора, но и тези порои са незапомнени. Каквото и да си говорим, това е едно мощно природно бедствие, стихия, пред която на моменти се чувстваме безпомощни. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични”, обясни проф. Близнашки.

Oще по темата
По думите му през тези няколко седмици, откакто е на власт служебното правителство, има един основен проблем, с който се занимава всяка седмица – бедствията и последиците от тях и това как да се преодолеят.

Неговата оценка е, че правителството действа енергично.

"И двамата министри – и Йордан Бакалов, и Йордан Христосков бяха в районите на бедствията буквално броени часове, след като те настъпиха. Реагира се на място и общо взето се опитваме да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините”, смята проф. Близнашки.

Служебният министър-председател заяви, че кабинетът полага усилия, за да спре изсичането на горите

„Опитваме се да бъдем близо до хората и още тази седмица Комисията по бедствията ще заседава, за да търсим решения за тези най-нови явления. Навсякъде по света хората отиват във временни постройки, във фургони. Ние имаме фургони, но няма кой да влезе в тях, нашите хора станаха малко по-претенциозни, те искат да си влязат в домовете. Това, което можем да направим, е да подпомогнем с различни ресурси, включително строителни материали, но трябва да си даваме сметка, че живеем в друг тип общество”, добави проф. Близнашки.

По думите му държавата не разполага с държавни фирми, при които той да вдигне телефона и да каже да се пратят хора и да се вдигнат две или три къщи.

„Не могат вече проблемите да се решават по онзи познат начин отпреди четвърт век. Трябва да се разчита на солидарност между хората”, каза още проф. Георги Близнашки.

В такива мигове всички трябва да се стичаме на помощ, категоричен е служебният премиер.

П отношение на цената на тока и неговата промяна служебният премиер заяви, че целта на Енергийния борд е да се съберат всички заинтересовани страни, за да може в диалог помежду си те да минимизират загубите.

"Печеливш в тази ситуация няма и не може да има. Дълговете на НЕК растат лавинообразно" категоричен е той.

Близнашки е убеден, че решението не може да се отложи. "Това, което се правеше, беше голяма заблуда, това привидно намаляване на цената на тока, това целеше да се постигне ефект на социално успокояване", убеден е той.

Той отново обеща, че ще се търсят минимални равнища за промяна на цената на тока.

Според проф. Близнашки надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера. Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка „бомба с цъкащ механизъм” и намекна, че в сектора може да се появят още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси”. „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По думите му големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки предложението на финансовия миниртър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

По отношение на връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция "Митници" Близнашки заяви, че вече има резултати и се наблюдава рязко подобряване на работата на приходната агенция. За този месец са събрани около 40-50 млн. лв., каза той.

Предложението за неговото назначение е било на министъра на финансите Румен Порожанов, призна служебният премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Молебен

преди 9 години

За догодина ще се помогне със суша.

70

Сиктир

преди 9 години

Близнашки дали няма връзка с Цецо Мустака? ;)

69

zzzzz

преди 9 години

do 99 Kralia SLAN6E ne mu dal razre6enie!!!!!!!!!

fallback