Васил Щонов. Снимка: архив, БулФото
fallback

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, според когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, допълни Щонов пред БТА.

Oще по темата
По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката.

Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

Попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции, Щонов каза, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Той заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус" продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Министърът беше категоричен, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той съобщи, че почти 70% от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, той посочи, че крайната цел е 1% от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, изследване на целеви пазари и за маркетингови анализи.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов.

Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

възмутен

преди 9 години

"Васил Щонов: 50% по-скъп ток, за да изчистим нещата за година"Алооо, какво ще чистиш ти с тези 50 % бе? Когато доходите на хората се вдигнат със 100 % тогава ще ми дрънкате врели некипели! Щял бил да чисти - я да изчистите всички наредени на тази енергийна хранилка олигарси, ваши дружки и на ГЕРБ, и на президента.... Само посмейте да вдигнете тока..... Вместо да отрежете крилцата на американските ТЕЦ-ове, на ВЕИ-тата, те пак от нас ще гледат да си тъпчат гушите!

115

Анонимен

преди 9 години

114.Що не се скриеш там около забогателите ти братя и да си живееш живота !Че от такива крадци , преработили се ни писна ! Като Василев от Банката, грабва си 206 мил. И да го няма . Тов ви е частния бизнес .

114

NORMALEN

преди 9 години

VIE GOSPODIN MINISTRE VDIGATE TOKA A VAS GOSPOD DA VI VDIGNE NANEBETO.SLUGEBNOTO PRAVITELSTVO NA NEBETO>GERB V NEBITIETO.A DANO POUMNEE OKAIANIAT BALGARSKI NAROD.

fallback