Снимка: архив, Reuters
fallback

Кабинетът следи внимателно развоя на събитията в КТБ, без да може да се намеси, заяви служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на МС.

Премиерът напомни, че БНБ е автономна институция и уточни, че до момента не се е срещал с управителя на банката Иван Искров.

Oще по темата
Можем само да съчувстваме на хората към днешна дата, коментира Близнашки. Той отново заяви, че разговорите с фонда от Виена, който проявява интерес към банката, са предварителни, и ги определи като „лъч надежда“.

Изпълнителната власт не е водеща в този процес, заяви и финансовият министър Румен Порожанов.

Финансист номер 1 каза, че темата за КТБ е обезпокоителна от гледна точка на отражението й върху икономиката и цялата финансова система.

„Нашата позиция е търсенето на решение с използването на финансов инструментариум, така че да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на банката“, обясни той.

Министърът каза още, че в момента БНБ извършва одити и в рамките на закона има правото да разглежда всякакви предложения за оздравяването на банката.

Порожанов коментира, че интересът на изпълнителната власт е този анализ да бъде направен максимално бързо, така че да са ясни възможностите.

По думите на министъра анализът на влиянието върху икономиката на ситуацията в КТБ трябва да бъде пречупен през отделните министерства. Министърът даде пример, че държавните предприятия с блокирани средства погасяват задълженията си към държавата средно с около 2 седмици забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 години

Защо булгарския патриарх мълчи?Искаме специална служба във всички църкви срещу крадците. Очаквайте официална служба-Анатема за всички крадци.Защо българските митрополити мълчат?Искаме спешно цурковно съвещание и специална служба срещу крадците на милиони честни и трудещи се българи.Стнахме за срам на ромите.Смеят ни се и искат Пеевски за депутат.Хората гладуват.Брюксел нищо не направи.Путин също.Политици и полиция-абсолютно нищо няма да направят.Един виновен няма.

30

честит

преди 9 години

До 31... От нас Неможещите, към вас Можещите с повече от 100 000 депозити. Маме, ти с колко олекна? Хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха

29

тони

преди 9 години

Няма ли кой да издири тоя крадец Цветан Василев да върне парите на хората ?

fallback