Снимка: БСП

БСП разкритикува сериозно назначенията във властта, които прави служебното правителство в последните дни. Социалистите заподозряха, че кабинетът „Близнашки“ проправя пътя на ГЕРБ към властта. Те обявиха категорично и че няма как назначенията да не са съгласувани с Борисов и обвиниха лидера на ГЕРБ, че именно той е назначавал кадрите.

Още по темата
„Въпросът, който трябва да си зададе обществото и който ние си задаваме за тази политическа метла, е кой стои зад зам.-министрите, областните управители и членове на политическите кабинети, кадри на ГЕРБ“, попита Мая Манолова. Според нея е очевидно, че това не са Близнашки и президентът, а „шефът на тези кадри – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов“.

Вчера и лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини ГЕРБ, че се връща във властта чрез служебното правителство. Бойко Борисов реагира веднага и обяви, че нито едно от назначенията в сегашната власт не е съгласувано с него и дори обвини Реформаторите, че много от министрите са свързани с техните среди.

Според Манолова обаче твърденията на Борисов, че няма нищо общо с назначенията, са смехотворни, защото винаги се е хвалел с дисциплината в партията. Бившата депутатка обяви, че няма как зам.-кметове на ГЕРБ да стават зам.-министри и областни управители без знанието на Борисов.

„Това е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори. Няма как някой да твърди, че това е политически неутрално правителство. То е политически оцветено, реваншистко правителство, назначено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“, обяви още Манолова. Тя нарече кабинета „Близнашки“ плана Б на Бойко Борисов за след изборите и заподозря, че ако ГЕРБ не успеят да формират правителство, ще продължат да управляват чрез служебното.

Според нея именно така може да се обясни „вакханалията от назначения“ на ГЕРБ.

Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов призова премиерът Георги Близнашки да не се държи като политически еничар и да прави промени само там, където е нужно. Социалистите припомниха, че това е служебен кабинет и основната му роля е провеждането на изборите. Според червените кабинетът трябва да се съсредоточи и върху покриване на щетите от наводненията и да продължи стабилизационните мерки в енергетиката.

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев разкритикува персонално някои от назначенията на служебното правителство. Той акцентира на това, че един от новите зам.-министри в икономиката е Антон Павлов, работил в ЧЕЗ, и заподозря, че ЕРП-та вече ще си имат пост в министерството.

БСП не даде ясна позиция на въпроса ще подкрепи ли Кристалина Георгиева за втори мандат в Европейската комисия. „Не може със заобикаляне на най-важните въпроси всичко да се свежда до персоната“, каза Янаки Стоилов и допълни, че не се дават аргументи какви български и европейски въпроси ще бъдат защитени с нейната кандидатури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase