Снимка: архив Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че не подкрепя споразумението с Westinghouse и проектът за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да получи неговата подкрепа, ако се върне на власт.

Борисов обяви пред БНТ, че в проекта има много неясни моменти и посочи някои клаузи, които досега са останали скрити.

Една от тях е фактът, че Westinghouse няма да зареди 7 блок с ядрено гориво при предаването на проекта. Освен това според Борисов все още не може да се каже къде ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво от реактора. Лидерът на ГЕРБ изчисли, че първото зареждане на реактора ще струва към 300 млн. евро, които не влизат в сметките за строителството на блока досега.

Още по темата
Още 300 млн. евро най-малко ще струва и изграждането на ядреното хранилище, където да се пази отработеното гориво от седми блок. Борисов припомни, че ядреното гориво от блока на Westinghouse не може да бъде връщано в Русия, а досега управляващите не са посочили къде ще бъде площадката за ново хранилище.

Тази информация лидерът на ГЕРБ получил при срещата си с представителите на Westinghouse. Тогава от компанията не са могли да отговорят каква ще бъде цената на тока от блока и като цяло цената на неговото изграждане.

„Питам ги колко ще струва токът – те не знаят и казват: „Ще кажем след девет месеца”. Питам ги колко ще струва – още не знаем. 5,2 или 5,3 млрд. евро”, обясни още Борисов.

Според него АЕЦ „Козлодуй” не би могла да вземе заем за строителството на новата мощност, залагайки работещите в момента пети и шести блок, защото експлоатацията им не е удължена. По негови данни от руската страна са поискали 600 млн. евро за удължаване на живота на двата блока, „което означава, че може да стане 1,6 млрд. евро”.

В същото време има и арбитраж за АЕЦ „Белене”, в който аргументите на България са, че тази централа не се изгражда, защото страната няма достатъчно средства, припомни още Борисов. "Седми блок в Козлодуй ще се прави с държавни пари, което означава, че страната има пари", допълни още той.

Целта на ГЕРБ в енергийната сфера ще бъде подобряване на енергийната ефективност, посочи лидерът на партията. Той коментира големите загуби по преносната мрежа и в жилищните сгради.

„По-добре да извадим 5 млрд. евро, да ги подарим на хората, да си санират жилищата и сметките им ще паднат с 30-40%”, обясни Борисов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase