Снимка: архив Булфото

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” публикува подписаното на 1 август с Уестингхаус акционерно споразумение за седми блок в ядрената ни централа. От американската компания обаче не са позволили цялата информация да стане публична с мотива да защитят своите фирмени интереси.

Така цели страници и пасажи са заличени от споразумението. Заради силния обществен натиск от ядрената централа обещаха, че ще публикуват споразумението и обясниха, че така ще бъдат преустановени всякакви опасения относно прозрачността при управлението на проекта.

Още по темата
От текстовете става ясно, че капиталът на проектната компания, която реално ще извърши всички действия по изграждането на седми блок в АЕЦ, ще бъде 14 млн. лева. Българската страна ще държи 70% от капитала на проектната компания, а Westinghouse – 30%, което беше публично оповестено още преди седмици. Следващите четири страници от условията за акционерно участие обаче остават в тайна.

Неясноти заради скрити обстоятелства има и по отношение на договора за доставка на ядрено гориво и какво ще се прави с отработеното гориво.

Документът има клауза, която забранява на българската страна да договаря инвестиции от трети страни в проектното дружество или преговори за строителство на седми блок в ядрената ни централа. Това условие отпада, ако споразумението не влезе в сила или ако преговорите не бъдат вписани в бизнес плана на проекта.

Никой акционер в проектната компания няма да има право да прехвърля акциите си преди изградения вече седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не бъдат заредени с ядрено гориво за първи път, предвижда още споразумението.

Финансирането на проекта за изграждането на седми блок на ядрената ни централа може да става чрез заеми от финансови институции, сред които и експортната банка на САЩ (ExIm Bank), както и японската JBIC.

По отношение на предварителните условия е записано изрично, че споразумението ще влезе в сила, като получи Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), необходимите разрешителни от ЕС и международните институции и ако Министерският съвет изрично избере технологията АР 1000 за новата мощност. Има редица точки обаче, които остават скрити.

Споразумението може да бъде прекратено без отговорност за която е да от страните, е записано още в предварителните условия. Част от текста обаче е заличен.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase