Даниел Митов. Снимка: БТА

На среща с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи министърът на външните работи Даниел Митов е призовал украинската страна да се въздържа от резки действия и да координира евентуални бъдещи мерки със своите европейски партньори, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министър Митов отново е подчертал пред посланик Балтажи, че позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна остава непроменена. Дълбоко убедени сме, че бъдещето на Украйна е в Европа, е заявил той.

Още по темата

Акцент в разговора е бил поставен върху приетия на първо четене от украинския парламент законопроект, който предвижда възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, включително ограничаване или прекратяване на транзита на руски газ през територията на Украйна.

От своя страна, посланик Балтажи е уверил, че Украйна разбира тревогата на българската страна, но е подчертал, че това е само законодателна рамка и не означава автоматично налагане на санкции. Механизмът предвижда решенията да се взимат от Съвета за национална сигурност и отбрана и да влизат в сила с указ на президента. Действията в тази посока ще бъдат обсъждани както със съответните украински институции, така и с европейските ни партньори, е посочил той.

Посланик Балтажи е благодарил на българската страна за последователната подкрепа, като е припомнил, че България е четвъртата държава членка, ратифицирала Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Външният министър и посланикът на Украйна са обсъдили и ситуацията с руския конвой с хуманитарна помощ. Двамата са се обединили зад мнението, че подобни мисии трябва да минават през съответните международни институции и да бъдат съгласувани с украинските власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase