Снимка: БТА

Електропреносната мрежа не е в добро състояние, въпреки че има свръхпроизводство на ток, и реално може и да се стигне до режим на тока още през тази зима, смята  Екатерина Захариева, вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство.

Още по темата
„Ще направим всичко възможно това да не се случи. Ще структурираме Енергийния борд и ще предприемем спешни стъпки, така че това да не се случва", увери тя по Нова телевизия.

Захариева разкритикува действията на ДКЕВР и припомни, че по време на обществените обсъждания преди месеци аргументите от страна на всички дружества в системата и на държавните, и на частните, са били, че е нужно поскъпване на тока, защото без него системата е застрашена.

„Точно това беше моето притеснение, че ако останат нещата по същия начин, както до момента, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи, производството е свръх, но все пак токът трябва да стигне до нас по мрежа, която трябва да се поддържа. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, рано или късно тези пари ще дойдат от нашия джоб“, коментира Захариева.
 
Според нея е крайно време ДКЕВР да си свърши професионално работата.

„Това, което чувам от регулатора сега, е, че няма как да няма увеличение на цената на тока. От управляващата доскоро партия БСП заявиха, че увеличението ще е 10%. Аз не мога да кажа какво увеличение на тока трябва да има и ще има. Това е работа на регулатора, най-после професионално да вземе да си свърши работата”, призова вицепремиерът по икономическа политика.

Тя смята, че са нужни и кадрови промени в държавния регулатор.

„Въпросът е най-после да дойдат експерти и професионалисти, а не удобни хора, които изпълняват команди, когато им се каже: „замразете цената на това, въпреки всичко“ и после: „ вдигайте сега цената, защото вече не сме на власт и нека малко хората да се поизнервят“. Това се е случвало през годините, а регулаторът трябва да е надполитически орган“, упрекна Захариева.

Въпреки критиките, които има към състава на ДКЕВР, тя призна, че служебното правителство няма как да смени хората там, защото те са с мандати, които не изтичат по време на управлението на Георги Близнашки.

Според нея обаче това правителство може да подготви законови промени, с които членовете на ДКЕВР да не могат да се сменят лесно, защото точно това ги прави толкова манипулативни.

„Преди време говореха как не е нужно да поскъпва токът, въпреки че всички заеха обратно, сега пък започнаха да говорят, че трябва да има увеличение и то още от октомври“, обобщи тя. 

Захариева съобщи, че вече се готви апликационната форма за солидарна помощ за пострадалите от наводненията във Варна,  Добрич и Мизия.

В петък ще се реши колко пари да се отпуснат за Мизия от Фонда за бедствията. Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства, от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия, обясни още Захариева.

Относно критиките, че служебното правителство е свързано с ГЕРБ и „Протестна мрежа”, тя коментира, че кабинетът е назначен от президента заради качествата на всеки един от министрите.

„Ние сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така, сякаш никога не сме си тръгвали, това е много важно предвид ситуацията в държавата“, настоя тя.
 
Според нея няма нищо притеснително във връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция „Митници“, макар че е заемал този пост и в управлението на ГЕРБ.

"Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде. Аз самата съм започнала работа в МОСВ от 2003 г. и съм работила по времето на НДСВ, и на Тройната коалиция, после при президента, чия съм”, риторично попита Захариева.
 
Тя допълни, че се надява да не се случат протестите срещу Ваньо Танов. Аргументира се с това, че нещата, които е чувала за неговата работа и събираемостта, когато той е оглавявал Митниците, и настоящата ситуация са показателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase