Снимка: Impact Press Group

Тенденцията е 900 милиона лева или дори един милиард да не успее да събере Агенция „Митници“ от планираното в бюджета до края на годината, което ще е пагубно за страната. Това призна Ваньо Танов по БНР, след като оглави по-рано днес пак Агенцията.

Още по темата
„Поемам отново Агенцията, защото в продължение на четири години направихме много, за да може Агенция "Митници" да се превърне в една европейска структура и ми беше много болно, че в последните няколко месеца тя отново беше върната в изходна позиция като структура, като капацитет, работоспособност“, коментира той.

Танов добави, че когато той оглавяваше Митниците, въпреки че цяла Европа беше в тежка финансова криза, приходите в страната  растяха годишно между 800-900 милиона лева и в рамките на три години имаше повече от 2,5 милиарда лева ръст.

„За съжаление, приходите в момента са на нивото от 2012-а година, т.е. са изпуснати вече 2 години“, добави той.

Според него реформата в Митниците е забавена, структурите са развалени и трябва да се тръгне отначало.

Относно критиките, които са били отправяни към него, че е управлявал с прекалено твърда ръка, когато за пръв път оглавяваше Агенцията, Танов обясни, че до 2009 г., когато пое Митниците, не е била проведена нужната реформа в системата, въпреки че България е член на ЕС от 2007 година.

„Реформата е неприятна и води до намаляване на щата, защото като член на ЕС се закриват митниците по вътрешните граници и се намалява щатът, но нямаше как да не се проведе реформата, защото нашите структури трябваше да отговарят на партньорските. Сега обаче това е развалено и трябва да се тръгне отначало“, настоя той.

Ваньо Танов съобщи, че е поставил като условие, за да бъде назначен на поста директор на Митниците, сам да си избере екипа и да започне работа веднага, защото нямало време.

„Тази нощ и утре ще се запозная със ситуацията и тогава да набележа мерките в някаква последователност, което е най-важно -  да се спре изоставането в приходната част“, посочи той.

Според него, ако наистина досега неизпълнението е към 600 милиона лева, няма да може да се навакса напълно, но поне може да се компенсира част от изоставането досега.

Разчетите за приходи по ДДС, заложени в бюджета, не са били реалистични, защото според тях ДДС, което трябва да събире Митниците, е по-голямо от това, което трябва да събере НАП, което е абсурдно, смята още той.

Танов припомни, че предишния път, когато оглавяваше Агенцията, е имало ясни правила, които са важели за бизнеса.

По думите му тези правила са се прилагали за всички и може би заради това е имало натиск.

„Убеден съм сега, че растат ли приходите, ще расте и натискът“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase