Снимка: архив БТА

Бившият премиер Пламен Орешарски е освободил всички зам.-министри ден преди да предаде властта на Георги Близнашки. Заповедта е била издадена на 5-и август и е влязла в сила на 6-и август. Това потвърдиха за Dnes.bg от правителствената информационна служба.

Зам.-министрите са част от политическите кабинети на министрите, но те остават във ведомствата, след като министрите освободят постовете си.

Още по темата
Вероятно още днес служебният премиер Георги Близнашки ще назначи част от новите заместник-министри.

При представянето на кабинета президентът Росен Плевнелиев обяви, че новото правителство няма да проявява реваншизъм. Служебният премиер Георги Близнашки го потвърди и обяви, че няма да прави чистки във властта.

Междувременно министър-председателят разпредели ресорите на заместниците си.

Вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, която е и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране, ще наблюдава работата на четирима министри. Това са министрите на икономиката и енергетиката, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните, както и на околната среда и водите.

Захариева ще следи и за връзките на правителството с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, с Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, ДКЕВР, КРС, Патентното ведомство и агенциите за ядрено регулиране и за приватизация и следприватизационен контрол.

Вицепремиерът Йордан Христосков, който е и социален министър, ще координира дейността на министрите на образованието и науката, младежта и спорта, на културата и на здравеопазването. Той ще отговаря и за работата на Държавната агенция за закрила на детето, Националния компенсационен жилищен фонд, НСИ и националните агенции за оценяване и акредитация и за професионално образование и обучение.

Дейността на министрите на отбраната и на вътрешните работи ще следи вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов. Той ще наблюдава също работата в държавните агенции за бежанците, „Държавен резерв и военновременни запаси”, „Национална сигурност” и „Технически операции”, както и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

На вицепремиера по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова е поверено осъществяването на контрол върху дейността на Държавната агенция за българите в чужбина.

Премиерът Близнашки лично ще координира работата на министрите на външните работи и на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase