Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още на първото си заседание служебният кабинет ще номинира за еврокомисар Кристалина Георгиева.

Oще по темата
Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на надпартийност и последователност. То е и възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети, заяви държавният глава, който представи състава и приоритетите на служебния кабинет.

Сред тях Плевнелиев нареди споразумението за партньорство с ЕС, "България в НАТО 2020", подготовката за влизане в Банковия съюз. Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо, отсече Плевнелиев.

По думите му безпринципното противопоставяне не носи нищо добро и и такъв подход не може да се очаква от служебното правителство.

Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за раздутите разходи, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори, обеща Плевнелиев.

Президентът разкритикува 42-то НС, което останало глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета на държавата. Според Плевнелиев бюджетът е бил сбъркан още при създаването му. По думите му съзнателният отказ от поправяне на грешките означава по-малко сигурност в държавата в този преходен период.

Отговорността ще се носи не от служебното правителство, а от тези, които по технически съображения и въоръжени с партийна пропаганда и опорни точки, пропуснаха опорните точки на народа, отсече той.

Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес, категоричен беше държавният глава.

Плевнелиев заяви, че ревизия на бюджета ще има и тя ще бъде изготвена и внесена от служебния кабинет още в първите дни на 43-то НС.

Президентът съобщи, че инициираната от отиващото си правителство програма за регионите ще бъде ревизирана проект по проект, а икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите от наводненията, както и за изплащане на дължими суми по европрограмите.

Според Плевнелиев служебното правителство ще наследи неразплатени огромни суми и демотивирани строители, общини и други бенефициенти точно в месеците, в които трябва да направим последен решителен опит за реализиране на европейските милиарди.

Президентът определи ситуацията в българската енергетика като критична. По думите му за големите енергийни проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе диверсификация, изтъкна той. Държавният глава съобщи, че служебното правителство ще инициира създаването на енергиен борд с участието на международни партньори и ще върне интегрирания подход в енергетиката - "всички на масата за решаване на проблемите в този проблемен сектор, а не сделки с богоизбрани и то под масата".

Плевнелиев изреди редица задачи на служебния кабинет - в образованието, правосъдието, за работещо електронно правителство.

По думите му за организиране на свободни и честни избори в МС отново ще заработи Граждански борд.

Все пак президентът напомни, че служебният кабинет е ограничен по време и правомощия, но по думите му може да направи важни стъпки, които следващият кабинет да надгражда.

Служебният кабинет ще работи за това настоящата ситуация да е повратната точка за повече стабилност и диалог, обеща той.

Предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври. Утре президентът ще разпусне с указ 42-то НС и ще назначи служебния кабинет, който да поеме управлението на страната. В заключение Плевнелиев напомни на политиците, които ще водят предизборни битки, че "най-важна е победата на обикновения човек".

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Ааааааааааа

преди 9 години

Бойко-Винету си е извадил х-я от устата на тоя лигльо.

38

VUNOTBULGARIQ

преди 9 години

ЖАЛЪК Е ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ!

37

LUJEC1

преди 9 години

***!

fallback