Снимка: БТА
fallback

Приоритетите на служебния кабинет обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и представители на Реформаторския блок. Срещата беше на „Дондуков“ по покана на държавния глава като част от политическия диалог с парламентарните партии и с партиите с представители в ЕП. 

По време на срещата Плевнелиев е отбелязал, че служебното правителство ще бъде съставено от специалисти с проевропейска насоченост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава посочил, че един от основните приоритети на правителството ще бъде да се укрепи на доверието към България на европейските ни партньори. Служебният кабинет ще работи за размразяването на временно спрените от Европейската комисия средства по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда". Президентът е заявил, че в мандата си кабинетът ще работи в посока подобряване на усвояването на европейските фондове.

Друга важна задача пред служебния кабинет е финализирането на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 година.

В следващите месеци имаме нужда от правителство, което да не бъде просто преходно, а което да излъчи сигнали за стабилност, смятат от Реформаторския блок.

Според лидера на „България на гражданите“ Меглена Кунева приоритетите на служебното правителство са разумни и постижими.

Тя беше категорична, че не е поставян въпросът за хора от Реформаторския блок, които да са част от служебния кабинет, и не е имало такава тема в разговора. 

В отговор на въпрос за позицията на Реформаторския блок по въпроса за актуализация на бюджета Кунева посочи, че утре ще се състои заседание на Изпълнителния съвет, на което ще стане ясна позицията на Блока.

„Всяка мярка, която може да излъчи стабилност на държавата, ще бъде подкрепена от Реформаторите“, увери Меглена Кунева.

България трябва да има бюджет,  който да посрещне важните предизвикателства, каза още тя.

Кунева допълни, че споделя притесненията на президента, че има много неразплатени средства между българската държава и ЕК за проекти, които вече са изпълнени в България, и ако нямаме одобрение от Комисията, тези пари няма как да се върнат в нашия бюджет.

Има доста проекти за разплащане и ако не го направим, това означава да поставим под изключително тежък натиск общините, бизнеса и хората, които очакват да получат парите си, посочи Кунева.

Тя допълни, че на срещата президентът е споделил, че и от Лекарския съюз и от други браншови организации са силно притеснени за това дали ще издържи системата на публичните финанси на страната.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен45 - Точно така! Сега е време на другите крадци.

29

ую

преди 9 години

Тая докато се оплакваше че борисоффф пращал хора да я плашат сега са голяма коалиция тоест патерица на герппп. За долнопробна държава - долнопробни псевдо самопровъзгласили се политици. Бай Гандовци вижте се на бГ банкнотите.и

28

Анонимен

преди 9 години

За герб повече няма да гласувам

fallback