Лиляна Палова. Снимка: архив Булфото
fallback

Промените в Наказателния кодекс за банките няма да видят бял свят и ГЕРБ няма да ги подкрепи, защото „не са добри не стават”. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Предложението на БНБ, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години, бяха внесени от Йордан Цонев (ДПС) и минаха на първо четене в парламента вчера с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Павлова обясни, че това, което партията е направила вчера, е в резултат на постигнатото съгласие на Консултативния съвет при президента. Ние си изпълнихме ангажимента от КС да се приемат необходимите промени, предложени от БНБ. Но нашият ангажимент беше съпътстван с искането за оставка на ръководството на БНБ, обясни тя.

Oще по темата
Тя беше категорична, че ГЕРБ няма да подкрепят промените в този вид на второ четене, защото очевидно няма воля да бъдат направени. "Още преди казахме, че текстовете в този вид не стават, не са добре формулирани", отсече тя.

Тя обясни, че на първо четене се приема духът на закона, а между първо и второ четене се прецизират текстовете, и добави, че въпреки вчерашното гласуване ГЕРБ продължават да искат оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

Павлова определи като абсолютна манипулация тезата за „прегръдка” между ГЕРБ и ДПС.

Тя смята, че с решенията относно КТБ ще трябва да се изчака, за да се получи цялата необходима информация, а не да се спекулира. Първо, да се види какво е финансовото състояние на банката, да се види кой има вложения, да се види дали това са бели пари, за които са платени данъци, да се приспаднат лихвите, да се направи една сериозна такса за теглене и чак тогава да се види дали банката със собствени средства и активите, които има, не може да се разплати, обясни Павлова.

Тя алармира, че във фонда за гарантиране на влоговете няма пари. Необходими са 3,6 милиарда лв., за да бъдат покрити гарантираните влогове, а във фонда има 2,1 млрд. лв. Фондът е създаден пред години и не е допълнен до необходимия размер, обясни Павлова и се обърна към Асоциацията на банките, като предложи тя в дух на солидарност да подпомогне да се запълни фондът. Той се пълни с пари от банките и техните такси, уточни тя. „Това е първото, което искаме. Другият вариант е да се вземе заем“, допълни тя.

По отношение на състоянието в държавата и искането за актуалиризане на бюджета Павлова е убедена, че страната  е пред крах. По думите й за една година това управление струва около 10 млрд. лв. на данъкоплатците нови задължения.

Според Павлова искането на ГЕРБ за 7% дефицит и близо 7 млрд. дълг. е въз основа на анализ на състоянието на всички сектори в държавата. "Това, което искаме, е да се каже в какво финансово състояние е държавата", допълни тя.

По думите й запълването на дупката в здравеопазването не решава проблемите в енергетиката, БДЖ  и много други сектори. По техните разчети БДЖ е със задължения 8 млн. лв, НЕК – 1,5 млрд., предстои да загубим делото за още милиард и половина евро по отношение на "Белене", 380 млн. лв. са само неустойките за "Южен поток", изброи тя.

Настояваме да се направи анализ за реалното финансово състояние на страната, след което да се тегли заем, който да попълни дупките. Искаме да сме наясно пред какво ще бъде изправено едно служебно правителство, аргументира Павлова вчерашното решение на партията й да не подкрепят актуализацията на бюджета, предложена от БСП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 9 години

леле мале мазна шия

40

Боби

преди 9 години

Най-светлия ден за страната ни ще е когато ГЕРБ изчезнат от политиката завинаги

39

Деси

преди 9 години

Ако ГЕРБ се върнат на власт бъдещето на страната би било много мрачно и ужасно

fallback