Снимка: архив, Булфото

БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор над КТБ поради липса на съгласие относно предложения от нея и правителството законодателен подход за разрешение на проблемите в КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хил. лева, съобщи централната банка.

Българската народна банка е готова да предостави своя експертен потенциал, ако след продължаване на политическите консултации се постигне консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева

Поради липсата на консенсус КТБ и Креди Агрикол няма да отворят врати на 21 юли, уточниха от пресцентъра на БНБ за Investor.bg. Ако до края на седмицата бъде постигнато споразумение по законодателните промени, които да позволят на двете финансови институции да отворят в понеделник, това ще се случи.

Още по темата
Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции) максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, припомня централната банка.

Миналия петък БНБ обяви, че банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, като тя ще бъде национализирана.

Планираше се Креди Агрикол България да бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка, като оздравената финансова институция отвори на 21 юли.

КТБ бе поставена под специален надзор за три месеца от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България.

Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори. Впоследствие БНБ обяви, че КТБ ще отвори отново на 21 юли.

БНБ вече e осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз, съобщават още от централната банка. 

От институцията са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

Още за икономика и полотика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase