Снимка: архив Булфото

Прокуратурата във Виена е спряла разследването срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на банкера Цветан Василев за заплашителен SMS към него. Това е станало на 14 юли. Новината съобщи самият Пеевски в писмо, изпратено до „Фокус“. В него депутатът информира още, че на 7 юли и Софийската градска прокуратура е отказала да образува наказателно производство по сигнала на мажоритарния собственик на КТБ.

Още по темата
Скандалът със заплахите за убийство избухна в края на юни, когато в интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт“ Цветан Василев обяви, че е получил SMS със заплаха за убийство. "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря", гласяло съобщението. То било получено от Василев на 17 юни, твърдеше банкерът. Почти месец преди това, на 22 май, шефът на КТБ бил предупреден по телефона в хотелската си стая във Виена, че Пеевски търси убиец.

Заради тези предупреждения банкерът помолил Криминалната служба във Виена да започне разследване. Той сезира за това и българската прокуратура. Сигналът срещу Пеевски дойде малко след като прокуратурата задържа трима души, готвели убийството на депутата от ДПС. Разследването и срещу тях беше прекратено заради липса на доказателства.

„Прокуратурата във Виена е приела, че съдържанието на SMS съобщението не представлява „заплаха“ и в този смисъл не може да обоснове наказателен състав съгласно австрийския наказателен закон, поради което не е налице фактическа причина за по-нататъшно преследване“, пише днес в писмото си Пеевски. Той съобщава и че по преписката, образувана в Софийска градска прокуратура, са снети обяснения на всички посочени в сигнала на Василев лица без това на банкера.

В писмото си Пеевски допълва, че заплахата в сигнала е изпратена от мобилен номер, регистриран на лице от ромски произход. „От същия номер е изпратен SMS и до използван от мен и известен на много хора мобилен телефон, след което мобилният номер е бил деактивиран“, разказва той.

Пеевски посочва още, че според него сигналът на Цветан Василев е бил изфабрикуван, за да манипулира обществото и да "отклони вниманието от източването на Корпоративна банка в огромни размери през свързани с Василев търговски дружества".

„Явно е също, че с тази груба манипулация авторите на същата – Василев и неговите помагачи, направиха опит да ме дискредитират, приписвайки ми действия, каквито аз не само не съм извършил, но и не бих могъл да извърша, тъй като същите са чужди на моите разбирания и морал“, допълва той.

В края на Писмото си Пеевски обявява въпроса за приключен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase