Снимка: архив, БТА

БСП и ДПС са готови да включат в дневния ред на парламента обсъждания за актуализация на бюджета на Здравната каса, както иска ГЕРБ. Това стана ясно по време на преговорите между трите партии за бъдещето на парламента до края на юли, когато трябва да приключи мандатът му.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави условие за ремонт на бюджета на Здравната каса, за да се върне партията му в пленарна зала и да осигури кворум за работа.

Още по темата
„Ако има предложение за актуализация на бюджета в частта му за Здравната каса, ние сме готови да участваме в разискванията“, каза след консултациите, свикани от Михаил Миков, шефът на групата на БСП Атанас Мерджанов. Той обяви, че ако актуализацията на бюджета бъде приета от Министерския съвет в сряда, депутатите от БСП са готови да я подкрепят.

Днес следобед депутати от левицата заедно със зам.-шефа на здравната комисия в парламента Емил Райнов от БСП ще се срещнат с представители на НЗОК и на лекарския съюз, за да уточнят подробностите.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също обяви, че партията му ще участва в дебати по ремонта на бюджета на Здравната каса, ако Министерският съвет го предложи. Той уточни, че за целта ще трябва да се направи корекция и в основния бюджет на държавата. „Тежкият проблем в сектора на здравеопазването трябва да бъде решен“, беше категоричен Местан.

Лидерът на ДПС се ангажира, че партията му ще внесе поправки в закона за банките между първо и второ четене, с които окончателно да се разсеят страховете, че с новите текстове се цели ограничаване на свободата на словото. Местан беше категоричен, че такава заплаха няма.

Мерджанов обяви още, че по време на преговорите е уточнено, че парламентът ще работи до края на юли. Следващият вторник ще има нови преговори, на които ще се отчете свършеното през тази седмица и ще се набележат новите приоритети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase