Снимка: архив, БТА

Преговорите за работата на парламента до края на юли започнаха с фалстарт – никой от ГЕРБ и „Атака“ не се включи в тях. Докато БСП и ДПС преговаряха в рамките на двете формации, цялото ръководство на ГЕРБ отиде на преговори със синдикатите в друга зала на Народното събрание.

Все пак опозицията склони на преговори и половин час по-късно зам.-шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева се присъедини към БСП и ДПС. От името на социалистите в разговорите участват Мая Манолова и Атанас Мерджанов, а от името на ДПС – Лютви Местан и Йордан Цонев.

Още по темата
Консултациите бяха свикани от председателя на парламента Михаил Миков вчера. На тях трябва да се уточни програмата за работата на парламента до разпускането му на 6 август.

Още вчера обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи ултиматум към ръководството на Народното събрание – че ще влезе в зала и ще осигури кворум за работата, ако в дневния ред влезе точка за актуализацията на бюджета на Здравната каса.

По време на срещата си със синдикатите Цецка Цачева обясни, че в предложената от Миков програма са включени няколко ратификации, в това число и със Световната банка, ветото на президента върху Закона за конкуренцията, който се отнася до търговските вериги, окончателното приемане на промените в Закона за автомобилния превоз.

Според Борисов и депутатите му трябва да има актуализация на бюджета на НЗОК, защото дефицитът там е над 400 милиона лева и заради това те настояват парламентът да има такава точна в дневния си ред.

„Утре в 9 ч., ако това е дневният ред, ще бъдем в парламента, и ако управляващите дойдат на работа, ще гласуваме това, което Миков е предложил, другото ще е провокация към нас, ГЕРБ е отговорна партия и ние сме готови да влезем“, заяви лидерът на ГЕРБ, макар че миналата седмица се провалиха три пленарни заседание поради липса на кворум заради отказа на депутатите му да се регистрират.

„Няма система, която да не е в колапс, здравеопазването е в колапс, безумията в енергетиката са ясни“, разкритикува още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase