Снимка: БТА

Сергей Станишев ще остане фактор в БСП, коментира пред „Фокус“ социологът Васил Тончев. Според него предстои да видим дали чрез смяната на ръководството на столетницата хората ще си върнат доверието към партията.

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев поиска избор на нов лидер на социалистите и така на практика обяви, че се оттегля от поста.

На пленума на левицата той предложи да се вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на което да бъде избран нов председател на БСП и да бъде приета предизборната платформа на партията. Като най-вероятен наследник на Станишев се спряга името на икономическия министър Драгомир Стойнев.

Според Тончев по принцип е проблем да се смени ръководство на партия преди избори, но БСП не е имала никакъв друг по-лесен ход. Той посочи, че резултатите от европейските избори и обстоятелствата са наложили това.

По думите му при всички случаи промяната е била наложителна и тя е наложителна не само в БСП, но и във всички стари политически субекти.

Още по темата
„Кризата тук в България на институциите е огромна. Знаем, че хората на последните избори избираха по-малкото зло и така изцяло са изгубили доверие в сегашния политически елит. Така че, който по рано се реформира и отговори по-добре на обществените очаквания, той ще получи по-голямо доверие”,  допълни Тончев.

Той определи  Драгомир Стойнев като един добър избор за евентуален лидер на БСП от гледна точка на това как се възприема от левите избиратели и от по-широката публика.

По думите му основното, което трябва да притежава новият председател на БСП, е да има нов подход към политиката. Той трябва да изгради друг тип диалог с избирателите и много по-честно, по-прозрачно и открито да се решават проблемите и да се излъчат политики отворени към хората, а не толкова към обслужване на политическия елит, коментира социологът.

Мисля, че този ход за БСП беше задължителен, но оттук нататък нещата не са с някаква еднократна маневра или с единичен ход, а с доста политики, проведени в продължителен период от време. Това ще покаже дали хората ще имат по-голямо доверие или съответно по-малко”, обясни още Васил Тончев.

Оставката на Сергей Станишев като председател на БСП не може да бъде изненада. Решението му да стане депутат в Европейския парламент беше достатъчно показателно, коментира пред „Фоксу“ политологът  проф. Петър-Емил Митев.

„Социалистическата партия се нуждае от рестарт. Едно ново ръководство може да премахне или поне да минимизира неизбежните в политическия живот натрупвания на междуличностни вътрешнопартийни и междупартийни напрежения”, каза той.

По думите му Станишев има достатъчно силни позиции в партията, въпреки че има и критици. Петър-Емил Митев смята, че Станишев е можел да продължи съвместяването на двата поста – европейския и българския, но на висока цена.

По думите му е странно обстоятелството, че не се прави обективна равносметка на плюсовете и минусите от неговот лидерство. 

Не друг, а експрезидентът Първанов го обвини, че губи всички избори. Истината е, че след катастрофата от 1997 година БСП за първи път спечели избори през 2005 под ръководството на Станишев. Ръководеното от него правителство въведе България в Европейския съюз, каза проф. Митев.

Той обясни, че Станишев е променил европейския имидж на партията и е постигнал нещо, което едва ли ще се случи отново в скоро време. Митев отбеляза, че Станишев  е оглавил една от двете основни европейски политически фамилии.

„Разбира се, не идеализирам дейността му. Бях и лично засегнат от неговото отношение към моята кандидатура за национален омбудсман. Просто наблягам на онова, което се премълчава, сякаш изобщо не съществува. Превръщането му в „необходимия грешник” има конюнктурен характер”, допълни проф. Петър-Емил Митев.

Политологът Емил Георгиев пък лансира тезата, че в крайна сметка лидерът на БСП Сергей Станишев може и да не подаде оставка.

"Аз не разбрах Станишев да си е подал оставката”, обясни Георгиев пред "Фокус". По думите му това действие се извършва с връчването на един лист хартия, на който пише: „Подавам си оставката”, пред органа, който може да приеме тази оставка.

„За такава новина от вчерашния ден не съм осведомен – да има написан лист хартия и подписан от Станишев. Този конгрес може да се превърне в една другарска вечеринка, на която не толкова млади бивши комсомолци питат: „Другарю Станишев, на кого ни оставяш?”.

Дали е добро или не - нещо, което не се е случило и няма и изгледи да се случи, а именно подаването на оставка, няма какво да обсъждаме”, каза още Емил Георгиев.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase