Симеон Дянков Снимка: архив, Булфото

Реформите в България не е трябвало да бъдат спирани, тъй като са наложителни и ще трябва да се направят от следващи правителства. Това заяви в интервю за БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той коментира, че е нямало да спира реформите, ако е бил министър през изминалата една година. "Практически всички реформи, които вече бяха извоювани и бяха, макар с трудност, приети в обществото, като например пенсионната реформа, не трябваше да се спират, защото те са необходими и следващите правителства пак ще трябва да ги правят. Нещо, което беше извоювано с трудност“, посочи Дянков.

Финансистът е на мнение, че сегашното правителство на България се е провалило заради „твърде популистичната политика, която във времето не може да се поддържа“.

„Просто твърде много се обещава, то няма база за това, така че се водеше недалновидна политика, която бързо стана ясна във всичките й сфери“, обясни той.

Според Симеон Дянков всичко, което е направено за четири години от предишното правителство, е било „изпуснато“. „От това ще страда следващото правителство. Наистина не им завиждам, ще имат по-трудна работа от нашето“, заявява той.

Самият Симеон Дянков е категоричен, че няма да бъде част от следващото управление, защото имал други проекти.

Дянков коментира още, че България е изпуснала възможността да се присъедини към еврозоната и да се възползва от добрите показатели, които е имала. Според него разговори по въпроса с Европейската комисия и Европейската централна банка ще може да се водят след „пет-шест“ години.

„Сегашната ситуация в публичните финанси е такава, че ще ни трябват няколко години, за да стигнем база, от която да можем да си говорим с Европейската комисия. Нещо, което Литва сега прави, Румъния тази седмица направи заявка. Ние, за съжаление, бяхме по-напред от тях, сега се върнахме не с една, а с няколко години назад“, обясни бившият министър.

Дянков стана и поредният финансист, който защити финансовата система. Според него секторът е бил засегнат от краткосрочна криза на доверието, но „не толкова в банковите институции, а в политическата класа“.

„Всъщност това, което видяхме, е политици – явни или потайни, които се бореха помежду си, и разбира се – политически партии в сегашното правителство си разменяха тайни и не толкова тайни удари, за да покажат кой е по-силен“, коментира Дянков.

Финансистът, който е член на надзорния съвет на руската банка VTB, коментира, че институцията няма интерес да купува Корпоративна търговска банка.

„Официалната позиция излезе много бързо и тя беше, че няма такъв интерес. VTB е банка, която се занимава главно с инвестиционна дейност, инвестиционно банкиране и всъщност няма клонове на банки в други държави, така че това не е типично за нейната дейност”, обясни Дянков.

Още новини за икономика и политик четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase