Снимка: БулФото

Продължава уточняването на щетите от наводненията във Варна и в Добрич.

"Нека да установим първо какъв е размерът им, за да можем да видим дали ще ползваме фонд "Солидарност". Разбира се, ще търсим и нов начин, евентуално по Оперативната програма "Регионално развитие", съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Още по темата
Тя предположи, че съвсем скоро ще има и заседание на междуведомствената комисия.

В момента се описват всички щети, вървят няколко комисии, допълни транспортният министър Данаил Папазов,  цитиран от БТА. Той уточни, че финансиране ще се търси и чрез оперативната програма "Регионално развитие", и чрез държавния и общинските бюджети.

Министрите Десислава Терзиева и Данаил Папазов, и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков провериха строителните дейности на лот 2 - Дупница-Благоевград от автомагистрала "Струма".

Работи се във всички участъци, работата върви по график, каза министър Терзиева, след като извърши обход на строителните обекти от Бобошево до Кочериново. Посетени бяха и три археологически обекта. "Положихме специални усилия да можем да се разберем и да работим координирано с археолозите. Това е много важно условие, за да завършим обекта в срок", посочи Терзиева.

Тя уточни, че в този етап графикът по лот 2 се спазва, и посочи, че въпреки притесненията на някои от археолозите за забавяне, това не означава, че ще се спре работата по магистралата. "Има начин да се говори със строителя и строителството да се направи поетапно", каза министър Терзиева.

Тя добави, че за 14-те археологически обекта по трасето са отпуснати 4,7 млн. лева.

Министър Папазов посочи, че изпълнителите и подизпълнителите получават парите си навреме. "До момента са разплатени около 20%, такива са и темповете на строителството на магистралата", каза министърът.

При обиколката стана ясно, че по лот 4 от магистралата има удължаване на сроковете и окончателният срок за приключването му е октомври 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase