Снимка: архив Булфото

Въпреки че вчера парламентът отложи обсъждането на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР,  днес то стана точка първа в дневния ред на парламента.

Предложението за това дойде от депутата от БСП Красимир Янков.

От ГЕРБ настояха ветото да остане за следващата седмица, след като се проведат политическите консултации между парламентарно представените партии за приоритетите в законодателната програма на НС.

Според Веселин Вучков от опозицията обсъждането на ветото днес изцяло подрива идеята за плавен преход към политическа стабилизация преди предсрочните парламентарни избори, нещо което беше договорено на КСНС във вторник.

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера дори заплаши с война и реваншизъм управляващите, ако обсъдят ветото преди вторник, защото според него Законът за МВР не е финансово обезпечен и позволява назначения на важни постове в системата без конкурси.

Преди 10 дни президентът Росен Плевнелиев върна Закона за Министерството на вътрешните работи.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Текстовете регламентират, главсекът да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега - с указ на президента.

Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase