Снимка: архив Булфото

БСП нямаше никаква подготовка за управлението на страната. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в сутрешния блок на TV7. Според него основните проблеми на левицата са били липсата на ясна коалиционна политика и ясно по това докъде може да стигне границата на коалиционния компромис.

Първанов припомни основната цел, лансирана от лидера на БСП Сергей Станишев преди изборите.

Още по темата
„Председателят на партията излезе и многократно заяви, че неговата кауза е да се отстрани ГЕРБ от властта“, посочи Първанов. По думите му преследването на тази кауза е довело до липсата на всякаква подготовка за властта.

Лидерът на АБВ коментира и ролята на ДПС във властта. Според него тя е била прекомерно висока по времето на цялото управление, а и на самия финал. „Но за това не са виновни ДПС, виновни са онези, които им позволиха“, заяви още той. Според Първанов ДПС са били с готови идеи и кадри.

По повод обвиненията на левицата, че формацията на Първанов „краде“ гласове от БСП и с това прави услуга на ГЕРБ, той припомни, че в нощта на пресконференциите след изборите на 25 май Станишев е обявил, че може да се водят разговори с партията на Борисов. „Ние не сме отворили дума за това, а бяхме обвинени, че сме патерица на ГЕРБ“, подчерта Първанов.

Що се отнася до бъдещо партньорство между АБВ и БСП, Първанов посочи, че път назад нямало, но имало напред с едно ново ръководство. Според лидера на АБВ най-естественото нещо е двете формации да си сътрудничат. Първанов заяви, че левицата има нужда от дълбока и радикална промяна, по думите му трябва да „олевее“.

Лидерът на АБВ коментира и актуалната политическа ситуация. Според него държавата е блокирала и никоя институция не работи. Очакванията на Първанов от КСНС при президента са били други. По думите му вчера е трябвало да се набележат 5-6 теми, по които е трябвало да се обединят политиците.

За нагласата и изявлението на ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов – „война и реваншизъм до дупка” – Георги Първанов посочи, че това е признак на слаби управленски умения. „Слабите управленци търсят конфликта. Това е начинът да мобилизираш твърдото ядро от избиратели. Не чувам никой от тези политици да обясни не как ще „бие”, а как ще управлява. Никой не си поставя за цел доброто управление”, коментира Първанов.

За близките перспективи пред българската политика, в условие на предсрочни парламентарни избори, Първанов прогнозира бъдещо коалиционно управление. То обаче трябва да е стабилно, действено и ефективно. Той смята, че е най-добре за държавата управлението да бъде еднопартийно, но изрази съмнение това да се случи. Коалиционното управление обаче трябва да е с ясно определени ангажименти и ясни граници на готовност за компромис на всяка една от формациите в управленската коалиция, подчерта президентът.

Що се отнася до ролята на АБВ в бъдещото управление, Георги Първанов подчерта, че бъдещата партия, за да влезе в коалиция, трябва да е достатъчно силна, за да формира политики и да налага едни или други решения. Лидерът на АБВ бе категоричен, че формацията няма да търси коалиция самоцелно, но е отворена за диалог във всички посоки. От политическия диалог, в който ще участва АБВ обаче, той изключи ДПС и радикалните формации от типа на „Атака”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase