Президентът Росен Плевнелиев участва в церемонията по откриване на нова производствена база на фирма "ABB" в град Раковски,Пловдивска област. След прерязването на лентата президента разгледа производствените цехове на фирмата, Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова за смирение лидерите на политическите сили. Коментарът той направи, след като по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви "война и реваншизъм до дупка", тъй като по думите му БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност, и скъса демонстративно в парламента споразумението, постигнато на КСНС вчера.

„Аз апелирам към всеки един от политическите лидери да не развалят постигнатото и с повече смирение към гражданите да работят за стабилност. Убеден съм, че сме на прав път, малко повече смирение, защото ако сега отново политическите лидери се върнат към агресия и политическо противопоставяне, всеки един от тях ще плати много висока политическа цена”, коментира президентът в Раковски. 

Още по темата
Държавният глава е категоричен, че през август и септември държавата ще се управлява от съставен от него служебен кабинет.

„Нека да е ясно, че като държавен глава ще посоча министър-председателя и ще посоча всеки един от министрите.”, каза още Плевнелиев.

Той не се притеснява, че ще бъде първият президент в най-новата ни история, който ще съставя второ служебно правителство в рамките на мандата си.

„Аз съм президент, но аз съм и инженер, свикнал съм, като пипна нещо, да го направя да работи по-добре, затова за мен не е проблем дали ще назнача за втори, или за трети път служебно правителство. Знам как да го направя и ще се справя”, категоричен е държавният глава.

Президентът посочи, че до края на мандата си сегашното правителство и Народното събрание трябва да извърши няколко неотложни задачи.

„Не мога да кажа на правителството коя да е кандидатурата за еврокомисар и какво да прави с „Южен поток”, при положение, че тръбите вече са на пристанището в Бургас”, коментира още Росен Плевнелиев.

Той съобщи, че вчерашният Консултативен съвет за национална сигурност е задал съвсем различна посока – на разум и диалог, а не на противопоставяне. Договорени са и три възможни дати за предсрочните парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase